Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Ministri se na Pahorja požvižgajo

Ksenija Koren Žurnal24 main
Dosledni niso niti pri uresničevanju lastnih načrtov. Zakonov, ki so jih obljubljali, ni.

Ministrstva so pri pisanju zakonov neuspešna. Čeprav so si načrte, katere zakone nameravajo napisati in do kdaj, postavili sami. To nam je pojasnil generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl. "Argumenta, da za zakone ni časa zaradi ukvarjanja z rebalansom proračuna in varčevalnimi ukrepi, ne sprejmem. Ministrstva so velikanski sistemi. Tam se zakonopisci ne ukvarjajo s preštevanjem evrčkov, ki jih ne bo več, ter iskanjem odgovorov na probleme finančne in gospodarske krize."

Uporniki. Ministrov nič bolje od Cvikla ne obvlada predsednik vlade Borut Pahor. Če smo pred dnevi, ko je v svojem kabinetu porezal sicer z zakonom dopuščene bonuse, na cesti pod vladnimi prostori poslušali le govorice o uporu, se ministri zdaj varčevanju upirajo brez skrivanja.

Pahorju, ki se odpravlja na sestanek s sindikati javnega sektorja, kjer bo moral izpogajati, da že sprejete povišice ne bodo mogle zaživeti v celoti, bi ministrska kolegialnost pri varčevanju prišla še kako prav. Ker se mu ministri z višanjem plač po kabinetih že kar malce posmehujejo, bo moral za lastno verodostojnost s formalno močjo dokazati, kdo je prvi minister.

Kako naj sicer človek, ki ni sposoben pri malenkostih disciplinirati 18 ministrov, desettisoč zaposlenih v javnem sektorju prepričuje, da ima argumente za to, da se bodo za vzdržnost javnih financ odpovedovali tudi sami?

Potem ko je pometel pred svojim pragom, Pahorja očitno čaka še pospravljanje po hiši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.