Slovenija > Komentarji in kolumne
36 ogledov

Miške, burke in razlage za ženske

vroče hlačke Profimedias
Osmi marec je mimo, nageljni so oveneli, ženske pa se zvijajo pod simbolom naše kulture.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prav razočaran sem. Ne vem, če veste, ampak bil sem med nominiranci za najbolj seksistično izjavo leta, torej za bodečo nežo ... pa nič. Dobila sta jo je Pahor za svojo "ajde miška..., to mi deli" in pa Rosvita Pesek, ki je želela, da sogovornik nekaj poenostavi "za ženske".

Torej, med nominirance sem se uvrstil, ker so v kolektivu Rdeče zore enega od mojih komentarjev odrezali in vzeli ven tisto, kar jim paše. Ali ne paše. Zgražal sem se nad dekadenco v družbi, kjer je vse sprejemljivo, tudi debelost, pa če je zdrava ali ne. Da so šle norme v franže in eden od v oči bodečih dokazov je tudi ta, da si danes že vsaka mladoletnica obleče vroče hlačke, pa če je to čemu podobno ali ne. Vsak pač ne more biti pilot. Pa nimam se namena opravičevati ali pojasnjevati, zakaj sem priletel kot pes med keglje.

Že v tistem komentarju sem napisal, da mi je prav, če sem in da tudi sem šovinistična svinja. Ampak to je moje mnenje. Ko pa nekdo to posploši, potemtakem je vsak zdravnik navaden šovinist, ko pacientki reče, da je predebela . Ja, ja, nisem zdravnik, le navaden diplomirani šovinist, razumem.

Tudi o posrečenosti izbora Peskove bi lahko polemiziral. Ravno takrat, ko je to izjavila, je namreč RTV poslala sporočilo za javnost, da Jasmina Jamnik prevzema vodenje Tarče in da bo tej težki nalogi kos tudi ženska ali nekaj v tem stilu. Se je Peskova s to izjavo norčevala iz netaktnosti lastnega vodstva ali je bila šovinistična zaradi šovinizma. Morda ironična. Kdo ve.

Ampak da v času burk in družinskega zakonika, ko so šovinistične izjave letele vsepovprek, zmagajo "miške" in razlage za ženske. Lepo vas prosim! Včeraj so na Prešercu mučenikom uprizorili moško predstavo, med publiko, ki si je ogledovala dekleta, ki se zvijajo po drogu, pa je bilo največ žensk. Zadovoljnih, nasmejanih, radovednih, nikakor ne užaljenih ali prizadetih nad promocijsko zlorabo ženskega telesa pod simbolom kulture slovenstva.

Ljubljana je polepljena z reklamnimi plakati lepotičke v vročih hlačkah na strehi hiše, na plakatu pa je napis "Dobro vleče". Seveda je reklama za dober dimnik, ampak če to ni odkrit, neokusen seksizem, šovinizem in še kaj. A nikogar ne moti. Osmi marec je mimo, nageljni so oveneli, vse kar imamo od nekega kvazi boja za enakopravnost, pa je virtualna bodeča neža. Kot pri vseh stvareh smo tudi tu nenačelni. Za lastno promocijo obsojamo javno izpostavljene ljudi, realnosti problema se pa ne dotikamo. Enakopravnost spolov? V družbi, kjer bi polovica žensk zbežala od svojih partnerjev, če bi imela kam? Hvala za rože in vašo bodečo nežo. Zataknite si jo nekam.

Pa da bom prišel v finale tudi letos, še ena iz domačih logov. Pri nas pravijo, da bodo ženske enakopravne moškim šele takrat, ko bodo lahko tri naenkrat lulale v en pisuar. Kontekst naj ne bo pomemben. Sem šovinistična svinja in pika (fotografija je po mojem izboru).    

matej.kosir@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • malonaokoli 11:32 13.marec 2016.

    enakopravnost praviš ? le zakaj, če je pa tako lepo videti dekleta in žene ki hitijo od maserja do savne,lepotnega kirurga , fitnesa in vedeževalca...vse za to, da nam ugajajo in izpolnijo naše želje...seveda, dokler igra za ulov traja...hura za ...prikaži več Hotel mama ! tako vsaj nikoli ne spoznaš vso primitivnost in zajedljivost lepe gospe.