Slovenija > Komentarji in kolumne
5630 ogledov

Misliš, da si pogumen. V resnici si neumen.

Jezen voznik
Včasih se kar ne morem načuditi, kako primitivno je vedenje nekaterih v naši okolici ...

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Norenje po cestah in s tem ogrožanje ostalih udeležencev v prometu, me je od nekdaj neznansko motilo. Ponavadi so ti norci na cestah še živčni, se razburjajo za volanom, v prazno žugajo z rokami in preklinjajo, kot da bodo s tem rešili svet. Razjezi jih neizkušena avtošola, prepočasna starejša oseba ali previdna mlada mamica, prehitevajo v nepreglednih ovinkih, škripajo z gumami in se počutijo najpomembnejše in pametne.

Pa niste. Ne pametni ne pomembni in ne pogumni. Ste preprosto neumni. To so izkusile številne osebe, ki so zaradi takšnega primitivnega obnašanja izgubile svoje ljubljene, ostale na vozičku ali ubile tretjo osebo, ki ni bila nič kriva. Ti ljudje bi najraje prevrteli čas nazaj in spametovali svoje mlajše različice, pa te možnosti ne bodo imeli.

Vi, ki to berete, imate to možnost zdaj. Ta trenutek se lahko vprašate, zakaj se obnašate tako čudno. Nosite v sebi veliko jeze in besa, ki ju morate nekako sprostiti? Prosim poiščite drugačen način.

Če brezglavo divjate po cestah in ogrožate ostale ljudi, niste nič boljši od zahrbtnih morilcev, ki lahko zaradi lastnih frustracij ubijejo nedolžnega dojenčka, kombi nogometašev, mlado družinico ali avtobus 60-ih ljudi.

Se s hitrostjo postavljate pred prijatelji in mislite, da ste pogumni? Pri tem vas bodo podpirali le tisti najbolj neumni, ki se najverjetneje tudi sami postavljajo s takšnimi “življenjskimi” dosežki. Prijavite se k prostovoljnim gasilcem in jim pomagajte pri junaštvu, pridružite se Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki prav zdaj išče prostovoljce za iskanje krivolovcev. Junaki ste lahko na številne drugačne načine, z ogrožanjem zdravja in življenja nedolžnih ljudi zagotovo niste.

Če preprosto uživate v hitri vožnji, potrebujete določeno mero adrenalina, pa to počnite na dirkališčih. Žal so res draga, a je dirkanje v prometu lahko še mnogo, mnogo dražje. Lahko se udeležite kakšnega od praktičnih tečajev vadbišča AMZS na Vranskem, kjer boste iz prve roke občutili, kaj pomenijo nenadne situacije in kako nemočni ste lahko ob prehitri vožnji.

V letu 2017 je zaradi prehitre vožnje samo na naših cestah umrlo kar 46 ljudi, kar je skoraj vsaka druga smrtna žrtev na naših cestah. Pogosto so žrtve prometnih nesreč z vozili tudi ranljivejši udeleženci v prometu, predvsem pešci in kolesarji, med njimi tudi otroci. Žalostna dejstva, ki so ob nepremišljeni vožnji lahko del vašega življenja. Bi si lahko oprostili?

Mogoče se lahko na kratko dotaknem tudi pijancev, ki so prav tako krivi za številne nedolžne žrtve. Vam, ki sedate pijani za volan, lahko brez zadržkov povem, da imate težave z alkoholom. Zato obiščite zdravnika in začnite z odvajanjem. Če ne morete toliko potrpeti, da se v času vožnje izognete alkoholu, vas je lahko sram in si lahko priznate, da imate resne težave. Pri teh osebah me najbolj žalosti dejstvo, da jih zelo skrbi, da bodo naleteli na policiste. In da bodo ob izpit. Sploh ne pomislijo, da lahko na svoji pijani vožnji nekomu poteptajo življenje.

Najbrž je za tiste, ki divjate po cestah, takšno pisanje brez pomena in vas ne bo nikdar izučilo. Upam, da vas organi pregona kmalu zasačijo in da se na cesti nikoli ne srečam z vami ...

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Jana Bejba 22:17 04.november 2018.

    Odlično si tole napisala Anja Ščuka. Martinovanje in v času novega leta, torej od teh praznikov več prostih dni za alkohol. Tudi za tiste, so sopotniki pa imajo zdravstvene probleme, pa ne morejo voziti s tega razloga, tudi upokojenci na ...prikaži več preglede peljejo, npr.

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:51 03.november 2018.

    Zadnjič smo se počasi vozili v koloni proti črnučam,in ne boste verjeli skoraj vsi so imeli v rokah mobitele.Tile slovenski šoferji so kozlat,da ne govorim o “varnih“voznikih na avtocesti,ko vozi po prehitevalnem pasu 90 na uro,in s noče umakniti da ga ješ