Slovenija > Komentarji in kolumne
9 ogledov

Moj davek višji kot Hrvatičev

Bom za stanovanje plačala višji davek na nepremičnine kot lastnik razkošne vile?

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Geodetska uprava (Gurs) je pred dnevi razkrila, da je pri nas dva tisoč fizičnih oseb, ki imajo v lasti več kot milijon evrov vredne nepremičnine. Številka očitno ni povsem natančna, vsaj če sodimo po fiasku popisa oziroma vrednotenja nepremičnin, o katerih pišemo v sosednjem članku. Nepremičnin res ni mogoče spregledati, a se je "slab popis" vseeno zgodil.

Prav tragikomično se mi zdi, da bi, če bi obveljala zdajšnja Gursova cenitev, ob pričakovani uvedbi novega davka na nepremičnine moja malenkost za stanovanje, ki so mi ga ocenili na 170 tisočakov, plačala višjo davščino, kot za svoji portoroški vili plača lokalni veljak in razvpiti poslovnež.

Sankcije. Na Gursu opozarjajo, da je za pravilnost podatkov v prvi vrsti odgovoren lastnik nepremičnine. Sankcije za kršitelje pa so smešno nizke.

Globa za prekršek zaradi neevidentiranja stavbe ali dela stavbe v katastru stavb je namreč za fizično osebo le od 41 do 1.251 evrov. Če lastnik nepremičnine kljub temu ne evidentira, obstaja še zakonska možnost, da Gurs na stroške investitorja za vpis podatkov in izdelavo elaborata poskrbi kar sam. Ob predpostavki, da za obstoj te neevidentirane nepremičnine seveda sploh ve; megalomansko portoroško hišo Rajka Hrvatiča, pa najbrž ne le to, so namreč že “spregledali”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.