Slovenija > Komentarji in kolumne
151 ogledov

Molk organa samo, ko se tako odločijo

Žurnal24 main
Pravica odločanja o soglasjih jim ostane, 
čeprav so za to potekli že vsi zakonski roki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Praviloma se v postopku izdaje gradbenega dovoljenja kopičijo vse težave, ki nastajajo na drugih ravneh (prostorski akti lokalnih skupnosti, nevestno in neodgovorno delo projektantov, neustrezne določbe zakona, obsežna podzakonska regulativa); to vse vpliva na čas izdaje gradbenega dovoljenja v konkretnih primerih," pravijo na Upravni enoti (UE) Slovenj Gradec. Čas izdaje gradbenega dovoljenja je zato lahko od enega dneva do več mesecev, čeprav bi ga morali, ko je vloga popolna, izdati v največ dveh mesecih. Zatakne se že pri popolnosti vloge – popolna je šele, ko je pridobljen cel kup soglasij različnih organov. Upravne enote pa ugotavljajo, da so redke vloge popolne že ob oddaji.

Predpisi. Kako je to mogoče? Čeprav številne vloge za gradbeno dovoljenje pripravljajo projektanti, ki bi morali postopke poznati, se ti vseeno vlečejo. Lani sprejete spremembe zakonodaje naj bi olajšale pridobivanje gradbenega dovoljenja in skrajšale čas za izdajo, vendar se, kot kaže, to ni zgodilo. Še več. Zmeda je še večja, saj se zaradi nasprotujočih predpisov UE odločajo različno. Na ministrstvu za javno upravo zdaj obljubljajo nove poenostavitve, pridobivanje soglasij naj bi celo integrirali v sam postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Dvomim, da bo pomagalo. Na agenciji za okolje so namreč zastopniku investitorjev iz naše zgodbe odgovorili, da potek v zakonu določenega roka še ne pomeni tudi tega, da o vlogi njim ni treba ali ni dovoljeno odločiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.