Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Na cesti vsak dan skoraj martinovo

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Krivi so predvsem divjaki in pijanci, tudi nedopustna zakonodaja in policisti.

Za martinovo so na eni slovenskih televizij objavili reportažo o policijski kontroli. Podatek, da je bila od dvajsetih voznikov, ki so jim odredili alkotest, polovica vinjenih, me je prestrašil. Tudi danes objavljene številke o odstotkih alkoholiziranih voznikov so nedoumljive. Če se odpeljemo na Obalo, bo skoraj desetina voznikov okoli nas pijanih. Kaj to pomeni? Opazovani objekti se jim zdijo bolj oddaljeni, kar ima za posledico prveliko hitrost, zamujanje spreminjanja smeri in zanašanje iz ovinka. Njihove reakcije so prepozne in pogosto napačne, oči težje zaznajo rdečo luč, nekateri več tvegajo, drugi zaspijo. Očitno jih ne streznejo niti višje kazni, ki so delno pripomogle k padcu števila smrtnih žrtev v zadnjih letih. Ceste so letos vzele že dvajset odstotkov več življenj kot lani.

Kdo je kriv? Predvsem divjaki in pijanci. Pa tudi naša zakonodaja, ki dovoljuje 0,5 grama alkohola na kilogram krvi. Pri 0,2 do 0,5 grama na kilogram, je možganska aktivnost že zavrta, sposobnost za vožnjo pa lahko okrnjena. Delna krivda je še pri policistih. Ti prepogosteje iščejo prekrškarje na mestih, kjer najbolje in najlažje polnijo mošnjiček. Velik porast smrtnih žrtev naj bo alarm za vse postaje. Pojdite na cesto, neusmiljeno delite kazni in pokažite ljudem, da ste tam. Še raje vas bomo imeli na nevarnih odsekih. In nenazadnje, povečajte število alkotestov, sama se vozim skoraj deset let, pa še nisem pihala. Lani ste jih odredili trideset tisoč manj kot leto prej. Zakaj?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.