Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Namesto gradiva prezentacija

Šele konkretne številke v prihodnjih dneh bodo pokazale, ali so rezi res “uravnoteženi”.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Družina, ki ima tri otroke, starši pa zaslužijo 2.700 evrov neto, dobi še 20 evrov otroškega dodatka,” je razmere orisal minister Vizjak. Razumeti ga je bilo, da bo v prihodnje taka družina vsaj začasno ostala brez tega javnega transferja. Smiselno. A kje natančno bo pri najrazličnejših tovrstnih dodatkih postavljen cenzus, vsaj (javno) še ni znano. Kot ni jasno niti, ali so varčevalni ukrepi v resnici “uravnoteženi” in bremena varčevanja enakomerno delijo med vse. Vlada se pred sindikate in delodajalce ni podala z gradivom, čeprav trdi, da se mudi, ampak s prezentacijo. Gradivo, ki bo vsebovalo tudi finančno težo posameznih rezov, bo na voljo menda šele danes. Šele od tu bo v resnici mogoče oceniti, ali bo država z rezi v materialne stroške, privilegije in druge odhodke prispevala dovolj, da bo tudi moralno upravičila sicer potrebne reze v plače v javnem sektorju in socialne transferje.

Odkrit pristop. A po videnem v zadnjih dveh dneh se vseeno ni mogoče znebiti občutka, da vlada vsaj komunikacijko ni opravila pomembnega izpita. Na tiskovno konferenco je premier poslal ministra. Ob tako pomembnih odločitvah največ šteje odkrit, človeški pristop. To, da vlada včeraj še ni imela številk, danes pa se bodo čudežno pojavile, tudi ne more biti res. Malček neodgovorno je, da se je vlada raje odločila pokuriti še en dragocen dan, preden bodo na mizi vsi podatki za resna, vsebinska pogajanja. Jeza sindikatov je torej razumljiva, bi se ji pa dalo z malo takta vsaj deloma izogniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.