Slovenija > Komentarji in kolumne
33 ogledov

Namesto v avto na vlak! Aja, ne ...

Finančna situacija je takšna, da nam ne bi pomagali niti tisti milijoni, ki so kdaj odtekli.

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V Sloveniji imamo pregovorno slabo cestno infrastrukturo. Avtocestni križ smo pacali leta in leta, mestne vpadnice v največjih mestih niti približno ne “požirajo” več kolon, ki se valijo proti središčem ob prometnih konicah, luknje krpamo iz leta v leto. Lahko bi modrovali, zakaj je z marsikaterim razpisom odletel kak milijon, kako je odpadal omet šentviškega predora ali kolikokrat smo “aneksirali” Markovec. Ampak tega denarja ni več. Finančna situacija v državi pa je takšna, da nam ne bi pomagali niti tisti milijoni, ki pri velikih infrastrukturnih projektih odtečejo neznano kam.

Prioritete. Nesprejemljivo je, pravijo na direkciji za ceste, da so namenska sredstva, zbrana za vlaganje v ceste, povsem preusmerjena na železnice. Nesprejemljivo s stališča nenamenske porabe in naravnost nezaslišano, dodajam jaz, če pomislimo na stanje slovenskega železniškega omrežja. Mimogrede: gradbeno dovoljenje za famozni drugi tir med Koprom in Divačo naj bi na primer po zdaj že davnih napovedih predprejšnjega predsednika vlade Boruta Pahorja imeli aprila 2011. Še vedno ga nimamo, v igri pa naj bi bila druga polovica letošnjega leta. Medtem je prejšnji minister Zvone Černač že napovedal, da utegne priti do temeljite presoje ustreznosti projekta, saj ekonomsko ni upravičen. Če projektov ne speljemo v obdobju debelih krav, lahko o njih zdaj le sanjamo. In se vozimo po luknjastih cestah. Še sreča, da imamo vsaj javni prevoz na visoki ravni! Aja, tudi ne ...

Komentarjev 1
  • David Davidek 18:40 20.maj 2013.

    Kako pa naj bo stanje v železniški infrastrukturi sploh kdaj boljše, če pa cestni lobi ves čas minira vlaganje denarja v železnice?? Ta članek je tipičen primer tega. Cestarji, ki so v zadnjih 20 letih pobrali levji kos pogače investicij, ...prikaži več zdaj jamrajo kako so ceste pri nas kljub velikanskim vložkom še vedno slabe in kako je zdaj treba še naprej metati denar v to jamo brez dna. Namesto da bi končno v red spravili desetletja zapostavljene železnice, ki so z vidika varnosti in ekološke sprejemljivosti neštetokrat bolj racionalen način prevoza tovora in potnikov kot ceste. Poleg tega pa je ta članek navadno zavajanje, saj je že leta 2010 vlada preusmerila večino teh sredstev z železniških infrastrukturnih projektov na VSE infrastrukturne projekte v državi. Za železnice je tako spet kot že vsa leta do zdaj na voljo le drobiž in pa tistih nekaj sredstev, ki jih šenka EU.