Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Namesto v službo iz ene vrste v drugo

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Nedopustno je, da gre toliko pacientovega časa 
v predpotopno administracijo in formalnosti.

Ne gre za varčevanje za vsako ceno, ne gre za spreminjanje javnega zdravstva v visoko učinkovito podjetje in ne gre za zmanjševanje kakovosti na račun hitrosti. Gre za zdravo pamet. Primer pacienta, ki ga objavljamo v shemi, je resničen primer posameznika z imenom in priimkom, a v resnici ni pomembno, za koga ali kaj je šlo. Njegov primer je simptomatičen, kaže pa na neučinkovito organizacijo in papiromanijo megalomanskega zdravstvenega sistema.

Vse stane. Ni namreč normalno, da mora posameznik za en poseg pridobiti tudi tri različne napotnice. Ni normalno, da morajo napotnice, ki prilezejo iz tiskalnika v zdravstvenem domu, po običajni pošti ali pa v pacientovem avtomobilu potovati od ene zdravstvene ustanove do druge, da jo na ciljni lokaciji uslužbenec odčita z neko drugo napravo. Ni normalno, da mora pacient, ki ima v rokah napotnico, kartico zdravstvenega zavarovanja, osebni dokument in še kaj, s kulijem izpolniti še papirnat obrazec s svojimi osebnimi podatki. Ni normalno, da mora v torek popoldne v zdravstveni dom, da ga osebni zdravnik naroči za preiskave krvi, v sredo dopoldne na oddajo krvi, popoldne z izvidom k zdravniku, nato pa v četrtek po napotnico k specialistu na primarni ravni, ker ta ob torkih in sredah ne dela. Vse to nas stane. Stanejo papirnate napotnice, stanejo medicinske sestre, ki so v praksi administratorke, ne nazadnje pa stane tudi bolniška odsotnost državljana, ki namesto v službi sedi v čakalnih vrstah.

Komentarjev 1
  • ZokiB 00:59 24.april 2013.

    Naročanje bi bilo potrebno elektronsko urediti. Kar se tiče med. dokumentacije pa ne, ker s tem pacient izgubi pregled. Če se spoznaš vidiš, da so naši zdravniki pogosto malomarni. Če kdo umre se sklicujejo na zaplete in da so so ...prikaži več storili vse kar je bilo v njihovi moči. Večina teh izjav so zgolj lepe besede, da svojce potoložijo in svoje napake pometejo pod preprprogo. Tožilstvo in kriminalisti se jim ne upajo stopti na prste, ker gre za zapleteno materijo in si zato rajši zatiskajo oči pred resnico. Lažje je preganjati kurje tatove.