Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Navidezno zmanjševanje stroškov

Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Luftarji v javni upravi so. Kdo jim bo vzel denar za malico?

V mnogo državah so zaradi krize število zaposlenih v javni upravi že krepko zmanjšali. Tu govorimo tudi o več tisoč odpuščanjih. Na kaj pa čakamo pri nas? Kdo bo končno zagrizel v to kislo jabolko? Kot kaže, se ta vlada tega ne bo upala lotiti, čeprav se zaveda, da vsaj desetina zaposlenih tam nima kaj iskati. Svojega denarja pa je vredno tudi to, da danes, kot pravijo na ministrstvu za javno upravo, o teh temah le debatirajo. To je vse, kar je jim je uspelo spraviti skupaj, potem ko je minila že polovica štiriletnega mandata. Ja kaj pa sploh delajo? Upajmo, da tudi oni ne spadajo v tisti del javne uprave, ki le gleda v “luft”. No, to več kot očitno ne, saj debatirajo.


Bučke za rajo. “Centralizacija podpornih služb bi omogočila zmanjšanje števila ministrstev in tudi njihovo združitev. To bi pomenilo manj zaposlenih in spremembo strukture zaposlenih.” To je ministrica Irma Pavlinič Krebs konec avgusta v intervjuju dejala kolegici novinarki. A na žalost, kot pravijo poznavalci, ministrica razmišlja narobe. Namreč, združevanje ministrstev ne pomeni črtanja ministrstva in zaposlenih. Vse, kar se bo zgodilo, je, da se bo rodil nov direktorat, njegov šef pa bo tisti, ki je bil prej minister. Seveda bo svoje zaposlene enostavno prenesel v novo službo. Javna uprava bo navidezno tako res postala vitkejša, saj bo manj ministrstev, a število zaposlenih se ne bo zmanjšalo. Kaj bo pa potem? Spet se bo debatiralo, država pa se bo še naprej utapljala v rdečih številkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.