Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Nazaj k lopati

Če še niste opravili vseh obdarovanj, zaželite svojim bližnjim veliko zdravja in jim kupite lopato.
Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tako kot vsako leto, pa ne glede na to kako pozno, sneg nas vedno preseneti. Na večernih poročilih bo preglavicam, ki jih je na nedeljo povzročilo sneženje, namenjen prvi, desetminutni blok. Vreme nas pač fascinira, ne glede na to ali sneži sredi zime ali sredi poletja. Saj poznate tisto, ko sta soseda sredi poletne vročine ugotavljala, kako prijetno bi bilo, če bi zapadlo meter snega, pa jima je tretji zabrusil: Bedaka, kdo bi ga pa kidal v tej vročini!. No, danes so lopate drgnile po dovozih vseh slovenskih domov. Opazil sem soseda, ki je s snežno frezo očistil še dovoze drugih v ulici. Pa ne zaradi velikega srca. Naložbo v snežno frezo, ki jo je kupi za 20 kvadratov velik dovoz, je pač treba nekako opravičiti. Če ne bi snežilo, bi ga verjetno žena doma požrla, ker je kupil stroj, ki je sam sebi namen, njej pa narastek na glavi vidno udarja na plano. Zdaj je ostala brez streliva, kajti sosedje ga bodo trepljali po rami tam do poletja, pa če še pade kakšna snežinka ali ne.
 
Čeprav to ni bilo najbolj pametno, sem v najhujšem metežu moral nekih dvajset kilometrov daleč. Med potjo sem srečal osem komunalnih vozil in vsi so imeli dvignjene pluge. Kot da so nabirali kilometre in tudi oni opravičevali investicijo. Nekaterim se je bilo potrebno umakniti celo v sneg, ker so zaradi s snegom zabitih bankin, vozili po sredini ceste. A to me še ni najbolj razjezilo, pritisk sta mi dvignila dva tipična Slovenca, eden v bemveju x5 in drugi v Nissan pathfinderju, torej oba v terencih…in se nista premikala. No, sta se, ampak kot da vozita v dvorani Podmežakla. Zakaj si Slovenci kupujemo snežne freze, najboljše pluge in terence, če teh reči sploh ne znamo uporabljati?  Gre res samo za status? Za videz lagodnega življenja, v katerem ni potrebno več poprijeti za lopato? Včasih smo dajali obeske od Mercedesa na ključe od fička, danes pa lahko izživimo svoje materialistične sanje, damo duška svoji narcistični motnji. Uporabnost je namreč v drugem planu, čustveno nezrelost pa se da pozdraviti z obroki, lizingom in krediti.

Pa vse skupaj me nič ne moti, dokler ni zastoja na cesti, ker je nekoga strah, da bo umazal svojega dragega terenca ali ker ga sploh ne zna voziti ali ker si v dolini pod Alpami sploh kupuje avto na zadnji pogon. Glede snežnih frez pa…če še niste opravili vseh obdarovanj za božič, zaželite svojim bližnjim veliko zdravja in jim kupite lopato. Slovenski izum z zvitim ročajem. Slovenci smo namreč narejeni za lopate, le da si tega ne upamo priznati, pa čeprav smo jih od nekdaj znali uporabljati. Darilo pač mora imeti uporabno vrednost. Simbolna je pa jasna. Nek nemški pregovor pravi…da se pokoplje resnica, je treba veliko lopat. Resnica, kdo v resnici smo.

Komentarjev 2
  • KOJAK 20:23 28.december 2014.

    Zakaj pa novinar ne pokliče na komunalo in vpraša zakaj se vozilo vozi z vzdignjenim plugom?

  • smejka 17:40 28.december 2014.

    Odličen članek...le še priznati si moramo,da je res tako.