Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Ne nasedajte, izračunajte sami

Cilj zavarovalnic je dobiček in ne skrb za vaš proračun, zato jih ne krivite, če vas "nategnejo".

Nina Oštrbenk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri določanju zavarovalne premije ni pomembno, kje imam hišo, ker če jo želim graditi v Ljubljani, me bo to stalo približno enako, kot če bi jo gradila v Murski Soboti, so me v zadnjih dneh prepričevale zavarovalnice. Resno? Ker ko smo lani obnavljali stanovanje v Ljubljani, smo na primer slikopleskarja raje pripeljali iz Krškega, ker je bilo to ceneje, kot če bi najeli nekoga iz Ljubljane. In iz izkušenj vem tudi, da so zidarji, električarji, vodoinštalaterji, mizarji in drugi obrtniki v Krškem ali Murski Soboti cenejši kot v Ljubljani.

Odgovornost. Zaradi takih argumentov je pomembno, da so potrošniki čim bolj informirani o svojih pravicah. Nujno je, da veste, da si lahko sami določite vrednost svoje nepremičnine in s tem tudi višino premije. Zato si izračunajte, koliko je vredna vaša hiša ali stanovanje, in ga za toliko tudi zavarujte. Zavarovalnice namreč povišujejo cene premij, ker je njihova naloga, da na naših plečih čim več zaslužijo. Tega jim ne smete zameriti. Zamerite lahko le sebi, če boste na to pristali.

In verjetno je večina od 15 tisoč zavarovancev, ki so letos prejeli pismo Generalija, ob tem negodovala, a nato pristala na njihovo podražitev. Zavarovalnica je pri tem le opravila svoj posel, zavarovanci pa ne. Le redki so preverili, ali je predlog, ki ga je poslala, za njih optimalen. In verjetno za nobenega ni, ker je cilj zavarovancev čim nižja premija in čim višja zavarovalnina, cilj zavarovalnice pa diametralno nasproten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.