Slovenija > Komentarji in kolumne
14622 ogledov

Ne preslišite opozoril!

mobilni telefon telefon
Lahko si prihranite denar in glavobol.

Barbara Perko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Skoraj tedensko prihajajo opozorila o novih načinih, ki se jih nepridipravi poslužujejo, da bi prišli bodisi do denarja bodisi do podatkov. Opozarja policija, opozarjajo druge organizacije, opozarjajo mediji. Zdi se, kot da samo še svarimo pred tem, kako vas bo nekje nekdo poskušal prinesti okrog. In prav zaradi tega občutka zasičenosti z opozorili, je še toliko večje presenečenje, ko vsakič znova slišimo, da ljudje še vedno ne spregledamo, kdaj gre za prevaro.

Eden zadnjih poskusov prevare se je zgodil na družbenem omrežju Facebook. Osebe, ki stojijo za prevaro, so si "sposodile" ime in videz strani, ki pripadajo velikim avtomobilskim družbam. Očitno je bila možnost, da bi posamezniki domov odpeljali enega od prestižnih avtomobilov preveč mamljiva, da bi se ji uprli. Ali piše Slovenija ali Slovenia v imenu strani, lahko hitro spregledaš, če imaš pred očmi super nagrado. 

V omenjenih primerih so nepridipravi zahtevali všečkanje in deljenje, v zameno pa ponudili avtomobil. "Kaj pa je to kaj takega? En všeček gor ali dol?" bi lahko kdo rekel. Že, že, a kaj, če se čez čas stran, ki ste jo všečkali, ker ste na njej videli avtomobil, spremeni v stran, ki promovira na primer mučenje živali? Vam bo še tako vseeno, kje je vaš všeček pristal? 

Tudi v poštni nabiralnik ali na vrata

Prevare seveda niso doma samo na spletu. Dobite jo lahko kar v poštni nabiralnik. Pred slabimi 14 dnevi je policija opozarjala predvsem manjša podjetja, naj bodo previdna, katero pošto prevzemajo. Več podjetij je namreč plačalo 60 evrov za dopis, ki naj bi ga pošiljal Davčni in pravni institut. S plačilom in prevzemom pošiljke naj bi se naročili na spletni priročnik, kjer se nahajajo vzorci pogodb. A za ličnim dopisom ni ničesar. Zakaj nekdo plača 60 evrov, čeprav takšne pošiljke ne pričakuje, ostaja uganka. A očitno je takšnih primerov dovolj, da se goljufom takšni podvigi izplačajo. 

Potem so tu še predrzneži, ki pozvonijo na vaš zvonec, vam naložijo zgodbo o tem, kako morajo nujno preveriti nekaj, ker delajo pri elektru ali komunali. Medtem ko jim ustrežljivo pokažete, kar jih zanima, pa se izza vogala vzame še en pridni "delavec" in si prilasti denar ali druge vredne predmete, ki jih najde v stanovanju. 

Previdno, previdno, previdno ...

Nova realnost je pač takšna, da se je treba na te stvari pripraviti. Še največji optimisti namreč ne verjamejo, da bo takšnega vedenja čedalje manj. Ne nazadnje je čedalje več "kanalov", prek katerih si vas lahko privoščijo.  

Nekatere stvari je treba večkrat ponoviti, čeprav se nam mogoče zdi, da bi jih morali že vsi vedeti. Nujno je delati na ozaveščanju ljudi, še posebej najbolj ranljivih skupin. O tem, kako se obnašati na spletu, na kaj biti pozoren in kako se zavarovati, pišejo na spletnih straneh Varni na internetu in Safe.si. Pregovor, da ni vse zlato, kar se sveti, se velikokrat izkaže za resničnega, ko gre za "ugodne" ponudbe in nagradne igre, ki se širijo prek spleta. Policija redno opozarja, da je treba biti previden, ko se na domu nenapovedano zglasijo razni "delavci" in "akviziterji". Zaklepanje vrat, tudi če skočite le za vogal, je prvo pravilo samozaščite.  

Ne nazadnje pa je treba uporabiti tudi kanček zdravega razuma. Če je nekaj predobro, da bi bilo res, je navadno tudi tako. 

Komentarjev 3
  • igorgeus 13:43 17.september 2018.

    Vse bi digitalizirali, potem se pa čudijo, ko nekdo vdre v sistem.