Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Ne rabiš kodeksa, da bi vedel, da si kradel

Če ti ni jasno, da ponarejanje in kraja nista nekaj kar ne sodi v to kulturo, ti tudi še en ali pa pet zakonov tega ne bo povedalo.

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Mariborska fakulteta je po razkritju novinarja Dnevnika Tomaža Klipšteterja, da naj bi dekan mariborske ekonomsko-poslovne fakultete Klavdij Logožar leta 2008 prodal diplomsko nalogo svoje študentke Darsu brez njene vednosti, včeraj pozvala dekana k odstopu in napovedala vzpostavitev etičnega kodeksa. Ta naj bi v prihodnje "v največji možni meri preprečeval podobne primere“. Da avtorstvo del študentov ni sistemsko urejeno so pozvali tudi v Študentski organizaciji Slovenije, za nastale afere, ki se v visokošolstvu v zadnjem času kar vrstijo, pa krivijo "neurejeno področno zakonodajo“.

Resno? Kaj res potrebujemo še en etični kodeks in še en zakon, kjer bo pisalo, da je neetično krasti tujo intelektualno lastnino. Ali pa, da si je neetično izmisliti odgovore intervjuvancev v svojih raziskavah, kot naj bi to storila nekdanja profesorica in predstojnica katedre za novinarstvo na ljubljanski fakulteti za družbene vede Karmen Erjavec. Če ti ni jasno, da ponarejanje in kraja nista nekaj kar ne sodi v to kulturo, ti tudi še en ali pa pet zakonov tega ne bo povedalo. Kraja je pač kraja.

Bolj zaskrbljujoče pa je, da bosta - vsaj tako izgleda - oba omenjena akterja svoji karieri nadaljevala v akademskih krogih. Erjavčeva naj bi po sporazumni odpovedi na ljubljanski fakulteti po novem našla predavateljsko mesto v Mariboru, vsaj tam se je prijavila za izvolitev v naziv izredne profesorice na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Logožar pa razen tega, da je zanikal, da ni kradel, do zdaj javnosti ni dal niti z besedico vedeti, da se pripravlja na odstop.

Kaj nam bo še pet novih kodeksov in zakonov, če vedno znova najdemo praznine v tistih, ki jih že imamo, ali zavlačujemo, da stvari zastarajo. Tako je po sedmih letih zastaral tudi kazenski pregon Logožar. Novi predpisi tudi ne bodo pomagali, če se nam zdi sprejemljivo, da nekdo, ki fabricira ali krade, še vedno vztraja na istem ali pa le na drugem podobnem mestu.

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 12:05 01.avgust 2015.

    Tudi sto kodeksov ne pomaga.Če si lopov si lopov.

  • allstarr111 21:24 30.julij 2015.

    V arest ker to je goljufija in to dejansko ne samo teoretično, najmanj pa zatajitev, ampak za to morta obe strani vedet da se bo prodalo, in potem ena proda drugi pa reče da ni prodal. tukaj pa avtorica o ...prikaži več tem ne ve nič, takop da to je goljufija + izkoriščanje položaja, tip bi moral bit takoj odpuščen, vrniti kupnino darsu oz. jo dat avtorici + it v arest.

  • mieke2k6 17:22 30.julij 2015.

    a ni zapisan že na 10 zapovedih par tisočletji nazaj? C'mon ... retardi