Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Neenakopravnost ali napihovanje?

Čeprav smo veseli zastonjskega lekadola, ne pozabimo, da v resnici nikoli ni kar zastonj.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Moje izkušnje z javnim zdravstvom so kar dobre, najbrž tudi zato, ker na srečo nisem prav veliko časa preživela pri zdravnikih. Da bi bila nepravično obravnavana, se mi ne zdi, je pa res, da mi lekadola na recept nikoli ni nihče ponudil. Pa tudi proti temu nimam nič, a seveda le dokler si ga lahko privoščim. Poskrbljeno mora biti, da mi bo dostopen tudi, če si ga morda ne bi mogla privoščiti.

Pritisk

Naj mi ne zamerijo tisti, ki so pri zdravljenju kdaj resnično nastradali, bili žrtve osornih medicinskih sester, nezainteresiranih zdravnikov in nečloveških čakalnih vrst. Toda veliko pove odgovor na vprašanje, ki sem ga zastavila Stanku Pušenjaku. Kako pomiriti nosečnico, ki je slišala, da so njene kolegice upravičene do treh, štirih, petih ultrazvokov, sama pa do le dveh? Pušenjak namreč pravi, da razloga za vznemirjenost pravzaprav ni, saj bi bila ob sumu na težave tako ali tako pregledana. Po drugi strani zasebniki preiskave tudi prodajajo. Ženske, ki si samoplačniško preiskavo lahko privoščijo, so s hvalisanjem pred vrstnicami največji generator pritiska na zdravnike, da bi opravili več preiskav, kot je morda sploh smiselno iz medicinskih razlogov, dodaja ginekolog z dolgoletnimi izkušnjami. Čeprav obsojam koruptivne milijone, ki brez dvoma odtekajo iz zdravstvene blagajne na račun kakovosti storitev, državljani ne bi smeli pozabiti, da vsako preiskavo plačamo sami, čeprav bi si hkrati želeli še najboljši aparat, večjo čakalnico, e-naročanje in zdravnika z neomejeno količino časa.

Komentarjev 2
  • korisnik_5299 00:19 15.januar 2014.

    Od kdaj pa je zdravstvo zastonj? Kaj pa zavarovanje, ki ga plačujemo celo delovno dobo? Kaj so dodatna zavarovanja? Hvaležnost za "zastonj" zdravstvo? Za zdravstvo in za vse dele socialne države plačujemo prispevke, davke, zavarovanja! Manjšanje pravic je pravzaprav prevara, ...prikaži več ki jo z "očitkom" zastonjkarstva prikrivate/jo!

  • Trovlak 23:09 14.januar 2014.

    Zakaj se favorizira lekadol? A to je prikrita reklama? Se mi kar zdi.. čas gripe, prehladov itd. in naj ljudem v glavi klikne, da rabijo lekadol? Fak no. Obstaja tudi aspirin, daleron, coldrex, bla bla bla... ali pa navaden pelin. ...prikaži več Naravno, nobene kemije, nobenih e-jev, nobenih stranskih učinkov.