Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Nehajte crkljati premožne

Suzana Kos (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Že zdavnaj bi morali obdavčiti premožne in zarezati v razbohoteni javni sektor.

Slovenija je prijaznejša do bogatašev kot zibelka kapitalizma ZDA. Italijanskega premierja Berlusconija je več v hlačah kot slovenskega in Francozi so večji gospodje kot naši pozerji v dragih oblekah in luksuznih avtomobilih. Pa pojasnimo zapisano:

• Warren Buffett, tretji najbogatejši človek na svetu, se zavzema za dodatno obdavčitev bogatašev; pred dnevi je v New York Timesu objavil razmišljanje z naslovom Nehajte crkljati superbogataše, v katerem predlaga povišanje davčne stopnje za premožne sodržavljane. Pri izboljšanju zdravja ameriških javnih financ naj torej pomagajo tisti, ki jih kriza ni prizadela.

• V Franciji je podoben poziv na vlado naslovilo 16 najbogatejših: “Obdavčite nas, da bomo lahko pomagali državnim financam.”

• Cavaliere Silvio Berlusconi v Italiji ni čakal, da bi se premožni “pofočkali” sami, temveč je dodatno obdavčitev tistih, ki zaslužijo največ, skupaj z vrsto ukrepov predlagal kar sam.

In pri nas?

Bogatašem solidarnostni davek ne diši. Protikrizne ukrepe in varčevanje, kot ga še nismo doživeli, ter vrsto nepopularnih ukrepov, ki da jih bo sprejela njegova vlada, je v prvem podopustniškem nastopu sicer včeraj napovedal naš premier, ki pa ga itak nihče ne jemlje več prav resno. Iz predala so v vladi menda med drugim spet privlekli davek na nepremičnine. A vse to, skupaj z interventnim rezanjem plač in pravic v javnem sektorju, bi morali uresničiti že zdavnaj.

Komentarjev 1
  • Bizgec 12:34 26.avgust 2011.

    Naj najprej drzava zacne bolj smotrno porabljati denar, ki ga ze ima in razlasti tiste, ki so si premozenje pridobili na nelegalen nacin. Potem se pa lahko zacnemo pogovarjati o tem, da bi spremenili davcni sistem. Poleg tega, kaj ti ...prikaži več pomaga 1% prebivalstva obdavciti do nezavesti, ce pa veliko vecji procent ljudi utajuje davke? Mislim tiste, ki imajo uradno "minimalno" placo, desetnajst olajsav in dodatkov ter hkrati razkosne vile, mercedese/bmwje/audije/se kaj hujsega, jahte, privat letala itd.