Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Nepotreben Janšev prestižni boj

Manj manevriranja in več doslednosti, gospod premier, in državljani bomo malo manj jezni.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nedoslednost, nepomemben prestižni boj in zanemarjanje demonstrativnih učinkov. To so nekatere napake, ki jih premier Janša dela v zadnjih dneh povsem brez potrebe.

Prvič, Janša je pred časom podučeval Pahorjevo vlado, da ne bi bilo fajn, če bi bil bencin v Sloveniji dražji kot v soseščini. Ker ga potem tujci ne bi kupovali pri nas in bi se v državni blagajni nabralo manj denarja. No, zdaj je njegova vlada dopustila, da je cena bencina pri nas višja kot v Avstriji.

Drugič, manevriranje z uvedbo fiskalnega pravila. Sredi januarja je Janša soglašal s Pahorjevim predlogom o ustavni omejitvi zadolževanja, pozneje pa je predlogu oporekal. Na prvi pogled sicer utemeljeno: nasprotoval je vpisu konkretne številčne omejitve. Zdaj Janša predlaga svojo obliko omejevanja zadolžitve. Zakaj ni raje že januarja predlagal spremembe Pahorjevega predloga? Razlogi so najbrž predvsem prestižni.

Še tretji primer. Pred nekaj dnevi je Janša zatrdil, da v proračunu ni denarja za plače. Skoraj hkrati pa je nekaterim uradnikom plače zvišal. Kaplja v morje? Že mogoče, vendar gre tudi za demonstracijski učinek.

Hudič. V podrobnostih je hudič. Še zlasti v času zategovanja pasu. Nedoslednost, prestižni boji in zanemarjanje demonstracijskih učinkov so v običajnih razmerah manj pomembne napake. V času rastočih socialnih stisk pa postajajo državljani vse občutljivejši. Preudarna vlada državljanov ne razburja po nepotrebnem.

Komentarjev 2
  • Niko_K_ 12:06 06.marec 2012.

    Jah.. Kakorkoli.. Relativni je ostal relativni.. Absolutnega zmagovalca pa NI.

  • tralala 08:43 06.marec 2012.

    'Relativni zmagovalec' je jasno in glasno povedal, kakšno je delo Majerja. Govori eno, dela drugo, laže tretjemu.