Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Nepremičnine so breme

Po popisu nepremičnin z vrednotenjem pod vprašajem slovenska navezanost na hiše.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ko se je začelo resno govoriti o popisu nepremičnin ter posledično o davku na nepremičnine in drugih posledicah popisa, so na eni od slovenskih televizij novinarji pripravili prispevek. Obiskali so par, star od 45 do 50 let, ki je živel sam v hiši na slovenskem podeželju. Tipična dvokapnica iz sedemdesetih z desetinami in desetinami kvadratnih metrov in njena okolica sta bili urejeni do popolnosti. Lastnika, oba brez službe, pa sta razlagala, da se ji ne bi nikoli odrekla, tudi če bi zato dobila nižje socialne prejemke in imela s tem manj denarja za preživetje.

Navezanost. Kljub zanimanju za nepremičnine še vedno ne razumem, od kod Slovencem ta skrajna navezanost na lastništvo ene in edine nepremičnine s preveč kvadratnimi metri in brez prave funkcionalnosti. Ne le enkrat sem slišala zgodbo o tem, kako se mladi z družino stiskajo v najeti garsonjeri, njihovi starši pa pričakujejo, da jim bodo zaradi nizke pokojnine pomagali pri vzdrževanju hiše ali večsobnega stanovanja. Ko bi se v tujini že zdavnaj preselili v življenjski situaciji primernejše stanovanje, naj bo lastniško ali najeto, Slovenci vztrajamo ob kruhu in vodi ter plačujemo drage stroške slabo izoliranih in slabo vzdrževanih nepremičnin.

Nepremičnine so breme, česar bi se morali zavedati vsi, predvsem pa tisti, ki prejemajo socialne prejemke. Seveda ima vsak pravico do spodobne strehe nad glavo, vendar podpiram namero, da mora biti velikost te takrat, ko nekdo pričakuje finančno pomoč države, v sorazmerju s številom ljudi, ki v njej živijo.

Komentarjev 3
  • allstarr111 13:44 04.januar 2012.

    Tole kar trdijo v tem članku je zmota, če hočeš znižat ceno nepremičnin, je treba PRVO znižat ceno NOVIH nepremičnin, tako se avtomatsko zniža cena tudi starejšim, ne moreš pa pričakovat da bodo cene starim bajtam padle medtem pa novogradnjam ...prikaži več cene nabijat v nebo.

  • Pipi 22:08 03.januar 2012.

    Cilj vsega skupaj je, da se zniza cena nepremicninam, majhnim odvzame se to, kar imajo, bogatim pa da moznost, da si za majhen denar nakupijo tisto, kar si do sedaj se niso. Smo socialna drzava? Dalec od tega, vse dokler ...prikaži več nas bo vodila skupina pohlepnih posameznikov, ki skrbijo le za svoje koristi. In vse dotlej, dokler bomo nevoscljivo gledali na to, kaj ima sosed in kako bomo tudi sami prisli do tega. Vrtickarji, vrtickarji...

  • Pipi 22:01 03.januar 2012.

    Manca, se ne strinjam z vami. Zakaj bi nekdo, ki ima rad svojo hiso in v katero je vlozil svoj zasluzeni denar ob socialne prejemke. Sam ne vidim razlike med ljudmi, ki so imeli enake place, eni med njimi so ...prikaži več vse vlozili v potovanja (ali pa umetniska dela, zlato ipd), drugi pa v hiso, kamor so poleg denarja vlozili se veliko svojega dela. Prvi bodo lahko uveljavljali socialne prejemke, drugi pa ne. To se mi zdi povsem napravicno, davke sta placevala oba, vendar pa bo drugi "obdavcen" sedaj se eno. Toliko o enakopravnosti.