Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Nerazlikovanje s figo v žepu

Za ugodnostmi, ki jih ponujajo izključno ženskam, se po navadi skriva seksistična logika.

 

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Moški, ki sem jih vprašala, ali jih moti, ker morajo plačevati več za vstopnino, pijačo ali katero drugo storitev, so mi večinoma odgovorili, da ne. Ob mojem ogorčenju, zakaj ne, sem slišala tudi, da pljuvam v lastno v skledo. Na prvi pogled je skleda ugodnosti, ki jih podjetniki ponujajo izključno ženskam, videti nadvse mikavno, vendar je po navadi za tem skrita seksistična tržna logika. Ženske v vlogi vabe na počitnice ali v lokale pritegnemo tudi moške in zaslužek je že skoraj zagotovljen. Več ko bo žensk, ki jih ugodnosti privabijo, več bo pripadnikov nasprotnega spola in s tem bo seveda večji zaslužek. Kdo je potem tukaj neprimerno obravnavan? Verjetno oboji.

Figa v žepu

Da ženske na istem delovnem mestu zaslužijo manj kot moški ali da delodajalec zaposluje na podlagi spola, je že splošno sprejeto kot diskriminatorno ravnanje. Jasno je, da morajo delodajalci objaviti oglase za delo v obeh oblikah, četudi s figo v žepu. V praksi je namreč še vedno dopustno zaposliti natakarico ali pa morda stevardeso, čeprav bi moški isto delo opravljal enako dobro. Na papirju morda obema spoloma dajemo enako možnost, misli zaposlovalcev pa ne more brati in nadzirati nihče. Če si bo nekdo zaželel in nato kljub nevtralnemu razpisu zaposlil čedno natakarico, ki bo privabljala goste, mu takšne diskriminatorne prakse nihče ne bo mogel dokazati. S sprejemanjem ugodnosti na podlagi spola se moramo torej zavedati, da tako podpiramo diskriminacijo, ki bo naslednjič pri zaposlovanju ali kje drugje škodovala prav nam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.