Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Neuporabni seznami ministrstev

Magda Stražišar (Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Šolsko ministrstvo na spletu objavlja napačne podatke o prostih mestih v vrtcih.

Vlada si pripisuje zasluge za večjo rodnost, ki naj bi povzročila večje povpraševanje v vrtcih, večji vpis poskuša spodbuditi tudi z novelo zakona o vrtcih, ki drugemu in nadaljnjim otrokom ob hkratni vključenosti omogoča brezplačni program. Da bi starši imeli možnost, "da na enem mestu preverijo vsa prosta mesta", so že novembra objavili spletno aplikacijo, ki pa je v času, ko bi starši najbolj krvavo potrebovali informacije, popolnoma neuporabna.

Bojda večjega učinka novele za zdaj ni opaziti, slišijo se celo govorice, da v nekaterih vrtcih zavračajo vpis drugega, "zastonjkarskega" otroka. Kar pa se rodnosti tiče, z inštituta za varovanje zdravja so že konec prejšnjega leta prijazno obvestili javnost, da je večjo rodnost pripisati preprostemu statističnemu podatku, da v zadnjih letih pač rojevajo ženske, rojene v številčnejši generaciji, ki jim za povrh vsega že bije biološka ura.

PREBERITE ŠE: Zverova domislica ne deluje

Nima pravice.
Razen redkih izjem je večina vrtcev stara že 30 let in več, ko so veljali še drugačni prostorski normativi, opozarja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Tudi zato, ker v zadnjih letih država ni poskrbela, da bi se kapacitete v vrtcih bistveno povečale, nima pravice, da se zaradi naraščaja trka po prsih. Zagotavljanje prostora v vrtcih je namreč bolj kot ne stvar iznajdljivosti samih vrtcev in pripravljenosti občin na investicije. Kdo pa se bo lotil izračuna, koliko oddelkov in enot bo treba zapreti čez leta, ko bodo matere postajale dekleta, rojena v času, ko je rodnost padala?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.