Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Ni pomembno, kako, samo da zavlačujejo

Odvetniški poklic bi lahko prepovedali opravljati tudi kakšnemu težkokategorniku.

slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Marsikomu med nami ni najbolj jasno, kaj oziroma ali sploh kaj počne dobrih 1.500 registriranih odvetnikov v državi. Zakaj jih sploh potrebujemo toliko in ali je sploh dovolj dela za vse, da lahko normalno preživijo? Kljub tej veliki "izbiri" odvetnikov na trgu pa si večina ljudi odvetnika še vedno izbira po merilu: za velike težave razvpite in ugledne odvetnike, za majhne težave pa manj znane lokalne odvetnike.

Manevri. Redni obiskovalci sodnih obravnav so prepričani, da bodo najprepoznavnejši odvetniki v državi zagotovo najboljša rešitev za njihove postopke pred sodišči. Pa sploh ni nujno, da je odvetnik, ki se vsak večer pojavlja v poročilih, tudi najuspešnejši odvetnik, in da v vsakem primeru, ki ga zastopa, tudi nujno zmaga. Večina od njih si visoko ceno postavi tudi zato, ker so medijsko prepoznavni in se pojavljajo praktično povsod. Ne manjkajo denimo na najbolj odmevnih sodnih procesih in tudi ne na straneh družabne kronike rumenih opravljivih revij. Drži pa, da si upajo s sodniki igrati najpredrznejšo igro in da si na obravnavah upajo več kot denimo manj uspešni lokalni odvetniki. Zdaj se je država spustila v oster boj z odvetniki, ki na primer nimajo niti toliko na računu, da bi se pripeljali na sodišče na obravnavo. Kdaj pa bo država začela boj proti tistim odvetnikom, ki jih bogati koruptivni tajkuni najemajo samo zato, da jim ni treba v zapor? Za njihovo obrambo so res dovoljena vsa sredstva. Težava teh odvetnikov pa je, da vse pogosteje niti ne izbirajo več sredstev za zavlačevanje postopkov na sodiščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.