Slovenija > Komentarji in kolumne
37 ogledov

Ni važno, čigavo je, samo da je naše

Zveni kot prepir iz peskovnika. In zdaj Janez deli igračke.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nihče od Janševih jedrskih fizikov in članov Mense ni pričakoval tehnološke, tehnične in družbene revolucije, nova vlada pa je vendarle začela tako predvidljivo, da je presenetila še največje optimiste. Referendum o družinskem zakoniku se zdi novemu ministru za delo nepotreben, a ker je zahteva za razpis referenduma ustavna pravica vsakega posameznika, bomo referendum imeli. Namesto da bi vlada skupaj s civilno iniciativo, ki so jo nekatere stranke iz koalicije aktivno podpirale, stopila korak nazaj, se dogovorila o možnih rešitvah in ne nazadnje državi prihranila šest milijonov evrov, bo čakala na razplet zgodbe. Saj gre tako ali tako za Pahorjev zakon. Če bo padel, bo nova vlada njegovo vsebino zapakirala v drugačno embalažo in rešitev prodala kot svojo. Če zakonik ne bo padel, pa je tako ali tako vse v najlepšem redu. Le šest milijonov bo šlo v zrak.


Forma. Drobiž, kot smo ga vrgli v zrak za pokojninsko reformo, zdaj pa bo Janševa vlada iz omare potegnila isto pokojninsko reformo. Gre za premeten trik, ki mu levica ne bo mogla nasprotovati, Janša pa bo iz bitke izšel kot zmagovalec, ki je znal združevati in ne razdruževati kot Pahor. Je pač spretnejši politik. Pa je to dobro za državo? Ne nujno. Kajti ta forma, da je dobro le tisto, kar je naše, čeprav je le v drugi embalaži, je enačba za vse – tudi za kadrovanje. Medtem ko sama vsebina vladanja ni pomembna. Dobili smo torej navidezno spremembo, težave pa se bodo reševale same od sebe ali pa se pač ne bodo. Ni treba, da si jedrski fizik, da veš, da se svet vrti. Vlada se lahko igra le s formo in zdaj je pač Janez na vrsti, da deli igračke.

Komentarjev 1
  • telex 12:23 13.februar 2012.

    Avtorju prispevka je zaradi zagledanost v jedrsko znanost ušla majhna a bistvena malenkost. Tako družinski zakonik kot pokojninska reforma v celoti nista slaba zakona. Imata pa vsak, podobno kot ekološko pridelano jabolko, v obilici dobrega in koristnega tudi nekaj grenkih ...prikaži več peg. Če bi prejšnja vlada KGB ali sedaj nova vlada nekaj teh peg izrezala in ostale naredila vsaj manj grenke bi bila zakona popolnoma sprejemljiva za večino nas državljanov.