Slovenija
114 ogledov

Ni za opremo, plačajo pa potne stroške

Zemljevid fototerapija Žurnal24grafika
Luskavica. Bolniki zaradi nekajminutne terapije prevozijo po 200 kilometrov na dan. Posledice. Pokritost države z opremo, ki je potrebna za terapijo, je slaba, zato gre toliko več denarja za potne stroške.

"Ker na Goriškem nimamo obsevalne kabine za fototerapijo, se moram štirikrat na teden voziti v Ljubljano," pravi bolnica s psoriazo oziroma luskavico. Na terapije se bo tako vozila skoraj dva meseca, za eno obsevanje pa zaradi prevoza porabi najmanj pet ur. "Res ne razumem, zakaj ne moremo na našem območju kupiti vsaj ene kabine za terapijo, po drugi strani pa nam zavarovalnica krije visoke stroške za prevoz," je jezna. Ker dela prek študentske napotnice in je plačana po številu ur, bo v dveh mesecih terapij skoraj brez dohodka.

Do 40 tisoč bolnikov

V Društvu psoriatikov Slovenije ocenjujejo, da je pri nas od 35 tisoč do 40 tisoč bolnikov z luskavico. Če terapija z nanašanjem protivnetnih mazil ne pokaže ustreznih izboljšav, dermatologi lahko predpišejo zdravljenje s fototerapijo.

Vendar takšno zdravljenje ovira neopremljenost zdravstvenih ustanov s potrebnimi sodobnimi napravami. "Te so na voljo le v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru, v zdravstvenem domu v Kranju ter celjski bolnišnici," pravijo v Društvu psoriatikov Slovenije. Starejše naprave so, kot pravijo, v jeseniški bolnišnici, v Moravskih Toplicah in v novomeški bolnišnici, druge jih ni.

Prepuščeno iznajdljivosti

"Na državni ravni ne obstaja strategija zdravljenja in obvladovanja te bolezni," ugotavljajo v društvu. Predpisovanje zdravil, postopkov, nakupa obsevalnih kabin in druge opreme je po njihovih opažanjih prepuščeno iznajdljivosti določenih ambulant, oddelkov ali bolnišnic ter odvisno od prizadevnosti posameznih dermatologov. "Nihče ne ovrednoti izgubljenih delovnih dni in drugih stroškov, ki jih povzroča slaba pokritost države z dermatološkimi ambulantami, zdravniki in potrebno opremo," opozarjajo. Bolniki iz nekaterih perifernih regij se zato čutijo prikrajšane in diskriminirane.

"Potovanje je povezano tudi s potnimi stroški, ki pa jih zdravstvena blagajna poravnava," pravijo v društvu. Dodajajo, da je način obračuna in prilaganja dokazil za starejšo populacijo malce zapleten. Za povračilo potnih stroškov za vse zavarovane osebe je bilo lani porabljenih 2.589.594 evrov, sporočajo z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Posameznih stroškov posebej za psoriatike ne vodijo, potni stroški pa zajemajo tudi stroške prehrane, nastanitve in bivanja v drugem kraju.

Prednost na primarni

"Primarna raven je tista, ki jo umestimo čim bliže pacientom oziroma njihovemu domačemu okolju. Storitve na sekundarni ravni, kot je tudi omenjena terapija, pa so razporejene po državi v mreži," pojasnjujejo v direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje. Dodajajo, da ni mogoče, da bi v vseh regijah zagotovili vse storitve. "Kadar bolnik potrebuje storitev na sekundarni ravni, mora obiskati izvajalca, ki storitev izvaja," sklenejo.

 

Vse vam lahko uredi delodajalec

Pravico do povračila potnih stroškov nimajo le bolniki z luskavico, temveč tudi vsi zavarovanci, ki morajo zaradi diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije zaradi bolezni oziroma poškodbe pri delu potovati k izvajalcu v drug kraj. To pravico lahko uveljavljajo za obisk najbližjega izvajalca.


Bolniki so upravičeni do povračila stroškov za prevoze z javnimi sredstvi, če predložijo vozovnico oziroma dokazilo, da so plačali prevoz. Od tega ZZZS v posameznem mesecu odšteje tri odstotke minimalne plače (zavarovalnica to utemeljuje kot osebni prispevek), kar je februarja znašalo 23,51 evra. Kdor za prevoz uporablja svoj avtomobil, mu vrnejo stroške v višini desetih odstotkov cene litra bencina euro super na kilometer; tudi tu vsak mesec od zneska odštejejo tri odstotke minimalne plače.

Povračilo stroškov uveljavljate na območni enoti oziroma izpostavi ZZZS ali pri delodajalcu. Utemeljenost izkažete s potrdilom o upravičenosti do potnih stroškov – spremstva, obrazcem, ki ga izda osebni zdravnik. Na njem morata biti tudi datum in čas pregleda, preiskave oziroma terapije, kar potrdi tudi izvajalec v drugem kraju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.