Slovenija > Komentarji in kolumne
67 ogledov

Nič nas ne sme presenetiti

Ko bodo vsi na toplem, bodo morali pristojni poiskati odgovore, ali bi se lahko škodi izognili.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Narava je Slovencem znova pokazala, kako se stvari odvijejo, ko se ne odvijejo po človeških, ampak naravnih zakonih. Ljudje lahko načrtujemo in organiziramo, a ko ostanemo brez elektrike, vode in ogrevanja, je večina gola in bosa. Mladi smo odrasli v obdobju, ko lahko ozimnico kupujemo v supermarketih, se grejemo s pritiskom na gumb centralne kurjave in jemljemo mobilne telefone za samoumevne.


NNNP. V časih neke druge države pa so geslo "nič nas ne sme presenetiti" (NNNP) učili že majhne otroke. Starejši, od katerih televizijske ekipe rade izvijejo stavek, da "česa takega še niso doživeli", se tudi ob tej naravni nesreči radi ozirajo v preteklost. Ugotavljajo, da ceste v neki drugi državi ne bi bile blokirane, ker bi službe pravočasno odstranile drevesa in vejevje, in da bi bili bolje očiščeni koridorji daljnovodov. Vprašanje je, kaj bi bilo, če bi bilo, in ne pravimo zastonj, da je po toči zvoniti prepozno. Vseeno pa je verjetno res nekaj resnice v tem, da nas v Sloveniji zadnja leta marsikaj preseneti, čeprav nas ne bi smelo. Leta 2010 so nas presenetile uničujoče poplave, čeprav se je desetletja brez slabe vesti gradilo na poplavnih območjih in zanemarjalo vzdrževanje vodotokov. Vsako leto nas preseneti sneg in menda bi nam letos za pluženje že zmanjkalo denarja, če ne bi do nedavnega zima skoparila s snegom. Presenetili so nas zaprti mostovi, čeprav se že dlje ve, da so dotrajani in potrebujejo popravilo. Zdaj pa bodo morali pristojni poiskati odgovor na to, ali bi bilo ob tako hudem žledu kaj drugače, če bi se bolj držali starega NNNP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.