Slovenija > Komentarji in kolumne
25573 ogledov

Nujna točka vseh kandidatov na lokalnih volitvah

Komarji Profimedia
Po dveh desetletjih tigrastih komarjev je skrajni čas, da tako občinski funkcionarji kot država na tem področju končno začnejo premikati meje.

Anja Ščuka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Problem sploh ni tako majhen, kot se zdi na prvi pogled. Pik komarja lahko danes v Sloveniji predstavlja resno in nevarno okužbo. Zato me res čudi, da si pred nevarnostjo tako vztrajno zatiskamo oči ...

Ena od bolezni, s katero se ob piku komarja lahko srečate že jutri, je tropska bolezen čikungunja. Gre za virusno bolezen, pri kateri so bolečine v sklepih tako hude, da povzročijo značilno ukrivljeno držo bolnikov. Kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), do zdaj v Sloveniji še nismo imeli avtohtono okuženih primerov, imeli smo le primere okuženih potnikov.

Kot pojasnjujejo, obstaja možnost, da se po vnosu v našo državo čikungunja razširi z okužene osebe na lokalne komarje in prek njih na prebivalce v okolici ... Kot se je denimo že zgodilo v Italiji, kjer je bil okuženi potnik iz Indije krivec za 214 laboratorijsko potrjenih primerov. In ne, bolezen ni izzvenela sama od sebe. Italijani so tedaj opravili obsežno akcijo zatiranja komarjev, ki je imela negativen vpliv tudi na okolje in opraševalce.

Da ne bom predolga, bom izpustila daljši opis vročice Zahodnega Nila in japonskega encefalitisa, izpustila bom tudi ziko, dengo in rumeno mrzlico ... Vsekakor pa ne moremo mimo smrtonosne malarije, ki jo lahko prenašajo komarji rodu Anopheles, ki so prav tako prisotni v Sloveniji. Kar velik preplah je leta 2017 povzročila smrt štiriletne Sofije iz Italije, ki je umrla zaradi malarije, a ni bila v nobeni od držav, kjer je bolezen prisotna.

To je bil tedaj edini primer, ne moremo pa zanemariti dejstva, da so komarji vrste Anopheles razširjeni v vsej zahodni in srednji Evropi. Komarji v Evropi niso več okuženi s paraziti za malarijo, teoretično pa bi se bolezen lahko razširila prek potnika, ki se je okužil v tujini. Gre za okužbo, ki se lahko hitro konča s smrtjo in ima, sodeč po raziskavi grških strokovnjakov, tudi po letu 1990 kar nekaj izbruhov po Evropi.

Si predstavljate izbruh ene od zgoraj naštetih bolezni? Kako smo na to pripravljeni in kako hitro bi jo omejili? Kakšna bi bila na koncu škoda?

35-centimetrske gliste v telesu ...

In potem so tu še naši ljubljenci, psi, dihurčki in mačke, ki lahko prek komarjev dobijo smrtonosno srčno glisto. S pikom okuženega komarja se lahko na naše ljubljence prenesejo ličinke D. Immitis, ki se v šestih do osmih mesecih razvijejo v odrasle parazite v pljučih in povzročijo tudi smrt živali. Zelo redko se lahko D. Immitis prek pika komarja naseli v človeka ... Si predstavljate številne parazitske gliste v velikosti do 35 centimetrov, ki se gibajo znotraj vašega ljubljenca ali celo v vašem telesu? Pri tem velja opozorilo, da so tudi pri nas komarji že okuženi s srčno glisto, kar pomeni, da ne gre le za živalske popotnike. Res je, da obstajajo sredstva, s katerimi lahko zaščitimo pse, a imajo tudi ta svoje stranske učinke.

Tu je še podkožna dirofilarioza, ki jo povzroča nitasti nematod Dirofilaria repens. Ličinke, ki jih prenaša komar, migrirajo v podkožje in globoke fascije, kjer se razvijejo v odrasle gliste, ki so lahko dolge 20 centimetrov. V primerjavi z okužbo D. Immitis je pri ljudeh D. Repens precej pogostejši tudi v Evropi.

In če smo odkriti, komarji niso le prenašalci bolezni, ki se vztrajno širijo na celotno območje države. So tudi nadležni spremljevalci poletja, ki preganjajo goste iz gostiln in turiste iz naših krajev. Posebej v avgustu, ko prihaja do velikih rojev insektov, ki nas napadejo sredi dneva ...

Na hitro k sosedom

Glede na pretekle okužbe in izbruhe bolezni v Italiji so tam veliko previdnejši. V pokrajini Emilia-Romagna si za zatiranje komarjev že več let pomagajo s kombinacijo izdelkov za zatiranje ličink komarjev, ki so za okolje neškodljivi. V Sloveniji takšna kombinacija izdelkov ni na voljo, saj večina teh sredstev še vedno ni registrirana.

Komarji | Avtor: Profimedia Profimedia

Tako prebivalci kot javne institucije od aprila do novembra uporabljajo štiri različna sredstva: sredstvo, ki je regulator rasti žuželk (Difubenzuron), dve sredstvi, ki delujeta na osnovi bakterij (Bacillius thuringiensis israelensis ceppo AM65 – 52 (Bti) in Lysinibacillus sphaericus 2362 ceppo ABTS-1743), ter sredstvo, ki deluje na osnovi silikonskega filma. Če si prebivalci zaželijo pripravkov za zatiranje ličink komarjev, jih prejmejo brezplačno.

To seveda ni vse. Poleg nasvetov za prebivalce se larvicidni posegi pri njih izvajajo kar od vrat do vrat. Občane o tem predhodno obvestijo prek letakov, nato pa k njim pridejo osebe v uniformah in z izkaznico ter izvedejo zatiranje ličink komarjev, ki je okolju neškodljivo.

Redno opravljajo tudi monitoring komarjev, posebno akcijo pa imajo na pokopališčih, ki so sicer pravo leglo tigrastih komarjev. Na pokopališčih je voda iz pipe že obdelana z biološkim larvicidnim pripravkom. Zakaj tega ne uporabljajo tudi na naših Žalah in ostalih pokopališčih? Zato ker sredstvo v Sloveniji še vedno ni registrirano.

Kako je s tem pri nas?

Kot novinarka, ki resnično in iz dna duše sovraži komarje, že dolga leta spremljam delo Slovenke, raziskovalke z Oddelka za biodiverziteto na primorski fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, dr. Katje Kalan. V doktorski nalogi je raziskovala možnosti širjenja tigrastega komarja pri nas, zdaj pa sodeluje tudi pri projektu, ki je namenjen uvedbi monitoringa prenašalcev vektorskih bolezni v Sloveniji.

Že predlani nam je Kalanova z veseljem povedala, da so se goriška in obalne občine odločile za akcijo zatiranja komarjev s kemikalijo na osnovi silikona. Preparat ustvari na vodi tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega komarja, za okolje pa je popolnoma neškodljiv.  

Komar | Avtor: Epa Epa
Nekaj posameznikov, institucij in občin se res zelo trudi, a so pogoji in sredstva v Sloveniji omejeni. Vsekakor bi bilo treba narediti več, registrirati še ostala sredstva za zatiranje ličink komarjev in jih redno ter učinkovito uporabljati. Tako občine kot država bi morale podpreti znanstvenike, kot je Kalanova, in tem malim nadležnim insektom nameniti več sredstev ter pozornosti. Začnejo lahko že kandidati za lokalne volitve, ki bodo svojim volivcem obljubili boj z nadležnimi insekti in jim ponudili brezskrbna poletja.

Že to poletje je lahko za obstoječe župane koristen predvolilni bonbonček. Pridružijo naj se akcijam iztrebljanja ličink in zaščitijo svoje občane. Vsekakor pa brez pomoči države in registracije potrebnih sredstev ne gre.   

Komentarjev 14
  • Jeannette_Ross 10:48 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • pero02 11:21 28.maj 2022.

    Dans je že vse nevarno,prav smešni ste! Tablet fabrike se na vaš račun smejijo in preštevajo bilione na bilione,človek bo pa počasi postal,kot hibridni brojler!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:11 27.maj 2022.

    Kupite Pips