Slovenija > Komentarji in kolumne
1 ogledov

Občudovalec, a ne posnemovalec

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Predsednika Türka zaenkrat Štukljeva skromnost očara le na načelni ravni.

Predsednik države se težkim finančnim razmeram še ne prilagaja. Za pot v New Yorku je po naši oceni porabil več kot 41 tisoč evrov (plus še neznani stroški čezoceanskega leta), spal je v elitnem hotelu kot njegovi predhodniki. ˝Zmernost,˝ je Leon Štukelj leta 1997 v New Yorku odgovoril takratnemu generalnemu sekretarju OZN Kofiju Ananu na vprašanje o skrivnosti svojega uspeha in vitalnosti. Dogajanje je ob olimpionikovi 110. letnici v sredo obudil takratni veleposlanik, danes predsednik Danilo Türk, in dodal, da je Štukelj veliko dosegel in kljub temu ostal skromen. Predsednik je očitno velik občudovalec pokojnega olimpionika, za katerega pravi, da je "ponesel ime Slovenije v svet". Ko je že ravno spregovoril o skromnosti in zmernosti, bi kot prvi v državi v časih, ki napovedujejo zategovanje pasu skorajda slehernemu med nami, lahko postal še njegov posnemovalec.

Simbol
Res je šlo za državniški obisk, ki terja visoko raven spodobnosti. A do državljanov bi bilo od predsednika še bolj spodobno, če bi, ko zateguje pasove ljudstvo, tudi sam v funkcijo prvega v državi vnesel vsaj nekaj skromnosti. Je bolje, da bi zaradi tega predsednik zardeval pred tujimi diplomati ali pred svojimi državljani? Samo v Zulu državah živijo predsedniki na veliki nogi, medtem ko podaniki skačejo naokoli goli, bosi in lačni. Če so v varčevanje pahnjeni državljani, naj varčuje tudi predsednik. Potrebujejo svetle zglede v dejanjih, ne zgolj besedah, tudi politiki. Naj Leon Štukelj ne bo edini, ki je ime Slovenije ponesel v svet. In ostal skromen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.