Slovenija > Komentarji in kolumne
65 ogledov

Obdavčimo bogate, toda kdo je bogat?

Drugi najbogatejši Slovenec Igor Lah komaj pade v najvišji dohodninski razred.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Igor Lah, drugi najbogatejši Slovenec, je na sodišču povedal, da ima 1.400 evrov neto plače. Če bomo vse, ki zaslužijo več kot 60 tisoč evrov na leto, dodatno obdavčili, to drugega najbogatejšega Slovenca, ki ima po oceni revije Manager 130 milijonov evrov premoženja, ne bo prav nič prizadelo. Igor Lah je že zdaj po oceni države nižji srednji sloj, saj komaj pade v najvišji, 41-odstotno obdavčen dohodninski razred.

Kdo je bogat. Je bogatejši nekdo, ki ima 1.800 evrov plače in nima nepremičnine ali nekdo, ki prejema 600 evrov plače, kar je le malo nad minimalno, in živi v 350 tisoč evrov vredni hiši ali stanovanju? Vsakemu Slovencu je jasno, da je revež tisti z nizko plačo in najbrž res s težavo pride skozi mesec.

Toda če bi “bogataš” s 1.800 evrov mesečne plače na mesec porabil le 600 evrov, torej “reveževo” plačo, in vse drugo dajal v nogavico, bi si “reveževo” nepremičnino lahko privoščil šele po 24 letih in štirih mesecih. Ali še drugače. Če bi “revež” svojo nepremičnino prodal in bi dal denar na banko, bi za depozit na leto dobil okrog 14 tisoč evrov obresti, od njih pa plačal 2.600 evrov davka. Plačati 350 evrov davka za hišo, ki je premoženje iste vrednosti, je pa katastrofa.

Vladi še ne zamerim, da se noče zameriti več kot 90 odstotkom Slovencem, ki so lastniki nepremičnin, pa čeprav se zaradi razmer mora zameriti mladim družinam, javnim uslužbencem in malo celo upokojencem. Da si oči pred tem, kje je največje premoženje Slovencev, zatiskajo sindikati, pa res ne razumem.

Komentarjev 1
  • korisnik_5299 14:32 24.april 2012.

    Imam nepremičnino, ki je po mnenju GURS-a "vredna" 350.000 EUR, na trgu pa zanjo nebi dobil 220. 000 EUR. Zanjo smo se kot družina odrekali 35 (ne 24) let, pred tem že moji starši, lahko pa bi šli na dopust, ...prikaži več potovanja, kupovali avtomobile in živeli v družbenem stanovanju. Vsaka zgodba ima več pogledov. Eni izhajajo iz izkušenj, drugi pa...