Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Obljubljali so boj, ostali pa pri igrah

Ljudstvo je dolgo bolj verjelo protikorupcijski komisiji kot policiji in tožilstvu. Do zdaj.

Anja Zupanc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Še vsaka vlada je, takoj ko je prevzela oblast, napovedala ostrejši boj proti kriminalu in korupciji ter ljudem obljubljala, da bodo državni organi stopili na prste tistim, ki škodujejo državi, in kaznovali vse brez izjem. Ta obljuba je veljala bolj ali manj samo, dokler državni organi niso ujeli prav tej vladi zvestih posameznikov.

Svete krave. Nekaj let je vladam to uspevalo, dokler ljudje niso dokončno dojeli. Z vstajniškim gibanjem so pokazali, da od vsake vlade pričakujejo, da svoje obljube drži, od tistih, ki so v državi plačani za to, da preganjajo in kaznujejo kriminalce, pa pričakujejo, da se za nobeno ceno ne uklanjajo pritiskom ali željam politike glede tega, koga naj se kaznuje in koga ne. In prav komisiji za boj proti korupciji (KPK) so ljudje še nedavno najbolj zaupali – precej bolj kot policiji ali tožilstvu. Najbrž zlasti zato, ker je vodstvo komisije ves čas zagotavljalo, da ne klonijo pred nikomer. In da ne bi kdorkoli slučajno podvomil o tem, da pri preiskovanju delajo izjeme, so uravnoteženo preverjali premoženje funkcionarjev vseh političnih opcij. Čeprav so se vsi zavedali, da komisija nima pristojnosti za to, da se posameznike tudi kaznuje, ji podpora ni upadla. Ljudje so namreč upali na to, da bo prav vodstvo KPK, ki zdaj odhaja, spodbudilo tiste, ki lahko kaznujejo, da sledijo njihovim načelom. V primeru Jankovića je zadevo sicer najprej razkril Durs, a šele ko je KPK povedal svoje, so ljudje vse skupaj doumeli. In to je bila prava moč komisije, ki je nihče ne podcenjuje – razen nje same.

Komentarjev 2
  • Veteran 20:31 07.december 2013.

    Ne vem kateri ljudje so tej komisiji zaupali, jaz sigurno ne!!

  • ocean 09:07 06.december 2013.

    Predsednik republike zbira predloge za novo vodstvo KPK. Morda bi bila zasedba s strani našega najboljšega boksarja, najuspešnejše judoistke in najboljšega strelca, najbolj primerna glede na njihove vrline... :)