Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Obvezno cepljenje in posledice

cepljenje otroka Arhiv ZZV Kranj
Vlak, ko bi lahko začeli resno in vseobsegajočo razpravo o cepljenju, je odpeljal. Posledica pa ni le zavračanje cepljenja.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Zadnji izbruh ošpic, čeprav ne veliko bolj množičen, kot izbruh pred nekaj leti, je velika in predvsem zelo brana novica v medijih. Novinarji veliko pozornost namenjamo preštevanju tistih obolelih, ki so bili cepljeni in tistih, ki so bili le delno ali pa sploh niso bili. Razlog zato je predvsem vroča debata med zagovorniki in nasprotniki cepljenja. Med tem, ali je cepivo učinkovito, smiselno, varno..Zaradi vzdušja, ki ga ustvarjajo zagovorniki in nasprotniki cepljenja, je izbruh ošpic postal pretirana novica.

Naj na tem mestu povem, da nisem niti goreča zagovornica cepljenja, niti goreča nasprotnica. Nisem prebrala vseh študij in nimam vseh odgovorov. Kot jih nima nihče drug.
Sem pa opazovalka dogajanja, ki se vrti okoli cepljenja. Pred kratkim sem kolege, ki pokrivajo zdravstveno področje v Makedoniji in Srbiji vprašala, kaj menijo menijo o Sladjani Velkov. Zamahniili so z roko in to je bilo vse, kar so Velkovi namenili. Slovenska tla so za širjenje njenih idej veliko bolj plodna, kot tla balkanskih držav.

Kot novinarka že skoraj dve leti z ministrstva za zdravje dobivam popolnoma isti odgovor. Sprašujem jih, kdaj in kako bodo spremeni zakon, ki predvideva obvezno cepljenje proti devetim boleznim. Menim namreč, da bi bil glede nekaterih cepljenj smiseln strokovni premislek, ali so še potrebna in glede nekaterih cepljenj smiseln strokovni premislek, ali so sploh potrebna. V javnosti se polemika sicer bolj vrti okoli tega, da bi moralo biti cepljenje kot tako prostovoljno oziroma priporočeno.

Z ministrstva tako že dve leti odgovarjajo, da pripravljajo izhodišča za spremembo zakona. Sprememba ureditve pa da mora biti taka, da bo še vedno zagotavljala visoko precepljenost. Verjamem, da so glede tega v hudi stiski. Ki se bo sčasoma le še povečevala. Čas, ko bi lahko odprli resno in vsevključujoče razpravo o cepljenju, je že zamujen. In ta zamuda je za sabo potegnila še marsikaj drugega. Precepljenost je padla. Nasprotniki cepljenja zdaj ne zavračajo le cepljenja pač pa tudi že obiske in sistematske preglede pri svojih pediatrih.

Izkušnje iz tujine kažejo, da precepljenost tam, kjer je bila sprva obvezna, nato pa prostovoljna, ni bistveno padla. Ostala je na ravni, ko je razrast bolezni v epidemijo, nemogoč. Zato, ker so veliko naporov in seveda sredstev vključili v razpravo in izobraževanje o cepljenju. In tako ljudem dali vedeti, da se odgovornost za zdravje otrok ne konča pri našem lastnem otroku.

Preberite tudi članek: "Še vedno bo treba zagotoviti visoko precepljenost"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.