Slovenija > Komentarji in kolumne
4 ogledov

Osebni interes pred blaginjo ljudstva

Denarja za socialne pomoči v proračunu ni, pravijo, v isti sapi pa iz njega s kovčki nosijo denar.

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ni se pokvaril kompas, ampak ga nihče več ne uporablja. Tako vsaj velja za slovensko politično falango. Ko gledam naše politike, se mi dozdeva, da kompasa pravzaprav nikoli niso znali uporabljati. Etike in morale jih pač nihče ni naučil. Žal. Najbrž ne bom veliko zgrešil, če rečem, da je glavni interes predstavnikov vsakokratne politične oblasti iskanje načinov, kako iz državnega proračuna preusmeriti čim več denarja v denarnice strankarskih veljakov ter njihovih sorodnikov, znancev in prijateljev. Kaj pravite? Skrb za blaginjo ljudstva? Pa kaj še! Tudi če se med njimi najdejo posamezniki, ki nimajo slabih namenov, ob ljudeh, o kakršnih pišemo v sosednjih dveh člankih, ne gre drugače, kot da je prva misel okoriščanje na račun države.

Varčevanje vs. zapravljanje. Minister je brez pomislekov podprl ukinitev malice za šolarje. Gospod se najbrž niti ne zaveda, koliko jih je zaradi te odločitve lačnih. In ko človek misli, da smo s tem dosegli dno, z vlade sporočijo, da nimajo zakonske osnove za financiranje hospica, kjer ljudem pomagajo dostojno umreti.

Na drugi strani so očitki, kako je minister oškodoval proračun, vse glasnejši in jasnejši. Vse, kar gospod pri tem zmore, je cinična pripomba, da se razburjajo tisti, ki so jim zaprli pipice. Primerjava je populistična, priznam, a zelo nazorno pokaže stanje duha v naši družbi. Varčuje se pri bagateli, na račun najrevnejših, da lahko strukture brez omejitev uživajo bonitete iz korita. In kar je najhuje, nič ne kaže, da bi krmilo naše države kmalu prevzel nekdo, ki zna kompas uporabljati.

Komentarjev 2
  • vicvic 17:41 25.november 2012.

    V praznem prostoru tudi kompas prav nič ne pomaga.

  • hrenroman 22:51 23.november 2012.

    Slovenja, država bogatih posameznikov! Raja naj pa crkne!?