Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Otročje igre v parlamentu

Ko so se na levi prepirali med sabo, je desnica prehitevala – po desni.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Igre velikih niso veliko drugačne od iger majhnih. Saj se še spomnite tiste: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima? Ker nista v jasnem patu popustila ne Janković ne Pahor, se je podpora kanalizirala k tretjemu. Ne verjamem, da sta Pahor in Janković v svoj spopad moči vkomponirala tudi to možnost. V tem primeru bi bilo nujno vztrajanje ne le nerazumljivo, ampak tudi neumno. Kot je neumno to, da se nista pred spopadom na odprti fronti raje spopadla za mizo in sklenila kompromisa, ki bi bil sprejemljiv za oba.

Že ob prvem glasovanju včeraj v državnem zboru so se tako oblikovali trije bloki – osamljeni Jankovićev, široki Pahorjev in logično nasprotujoči Janšev. Janković ni državniško sprejel ponujene Pahorjeve roke in je v trmi pozabil, da sam nima dovolj glasov za izvolitev kandidatke. Pahor ni popustil, ker bi s tem začel obdobje kimanja Jankoviću in ne bi dosegel nobenega kompromisa več. Janša pa bi s podporo kateremukoli od njiju privolil v vlogo poraženca. Zakaj že? Saj koalicije in opozicije sploh še nimamo!

Ad hoc koalicija. Ko so bile vse oči uprte v spopad moči na levi, sta Janša in Virant prehitevala po desni. In če smo bili s Pahorjevo potezo kaj bližje koaliciji, je danes več kot očitno, da smo še zelo zelo daleč od enega in drugega. Virant lahko očitno vozi tako z enimi kot z drugimi in s to močjo sam meša karte. Janković je dobil prvo parlamentarno lekcijo, ki ga očitno lahko kljub volilnemu rezultatu stane mandatarstva.

Komentarjev 10
  • 1111 13:33 22.december 2011.

    ...še dobro, da imamo tebe Trsten, ki si tko pameteno razmišljujoč osebek...

  • infinity 13:30 22.december 2011.

    Ne nebi imel večjega vpliva ker bi janša znijim tako manevreral da njemu tudi jasno nebi bilo nič. Jankovića lahko vsaj izsiljuje.

  • Trsten 12:52 22.december 2011.

    Kokodajsanje in kikirikanje iz vrst Zokijeve PS se je prićelo. Župevčeva in Jakić sta že pokazala, kako je potrebno utišat opozicijo. Pravi parlamentarci pa so bili tiho in jim nastavili mino tem nadutim Pozitivkarjem. Danes gre zares in kokodajsi in ...prikaži več kokodajske serjejo sami po sebi.