Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Pa dober tek!

Eno leto pred dokončanjem bloka 6 ne vemo, kaj je na mizi, vemo le, koliko je kosilo stalo.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Smo praktično leta 2014, torej v letu pred načrtovanim dokončanjem famoznega bloka 6 v Šoštanju. Še vedno pa ne vemo, ali bomo investicijo, v katero je šlo že 1,1 milijarde evrov, sploh lahko dokončali, kakšni bosta ceni električne energije in premoga, bo investicija sploh rentabilna, kakšna bo njena končna cena ... Nič ne vemo. Pa ne le mi, tega ne vedo niti v Holdingu Slovenske elektrarne, lastniku Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki ga je blok 6 pripeljal pred bankrot.

Recept

Ves čas je bilo jasno, da gre za političen projekt, v katerega s(m)o po današnjih cenah zmetali za štiri Mercatorje denarja. Prste so v marmelado namočili levi in desni, zato nihče ne kriči na glas, da je v Šaleški dolini nekaj hudo narobe. Eno leto pred dokončanjem projekta smo prišli do tega, da bo nasedlo investicijo morala reševati država. Ne politika, ki je zadevo kuhala od trenutka, ko je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik izsilil prvo dokapitalizacijo Teša, reševali jo bodo davkoplačevalci. Holding nima denarja, da bi poplačal izvajalce in servisiral posojilo z državnim poroštvom, ki je bilo izsiljeno na napačnih predpostavkah; 440 milijonov boste plačali vi. In ko boste z nepremičninskim ali katerim drugim davkom pokrili to luknjo, boste plačevali še predrago elektriko, ker bo politika že našla recept za nedelovanje trga. Kako bi drugače opravičili dejstvo, da so “skozi spustili” projekt, ki naj bi proizvajal megavatno uro električne energije za 67 evrov, ta pa se danes na trgu prodaja po 45 evrov. Ampak ravno v tem je bistvo – politika deluje na predpostavki, da dokler pojeste vse, kar vam skuha, vam ni treba vedeti, kaj jeste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.