Slovenija > Komentarji in kolumne
27027 ogledov

Pa kaj hudiča bi sploh radi?

Sredin protivladni protest
1/5
Anže Petkovšek Sredin protivladni protest
Na proteste ne hodim. Težavo imam s tem, da bi nekdo govoril v mojem imenu, saj ne bi povedal tega, kar jaz mislim. Težavo imam s tem, da bi nekdo po svoje razlagal mojo prisotnost tam. Pa so se mi petkovi kolesarski protesti zdeli čisto simpatični.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Tudi meni mnoge poteze te vlade niso všeč, zdijo se mi škodljive, mnogi razumni ukrepi so izvedeni diletantsko, po letu in pol epidemije še kar improvizirajo, kot da se je virus pojavil prejšnji teden, v človekove pravice posegajo z odloki, nekateri člani vlade se vedejo kot otroci v vrtcu in so odvratno arogantni.

A hkrati mi ni čisto jasno, kaj bi radi sredini protestniki. Da vlada odstopi? Ne glede na to, kako jih preštevamo, tudi če jih je na protestih 20 tisoč, je to manj kot desetina volivcev SDS na zadnjih volitvah. Hvala za vaše mnenje, smo ga vzeli na znanje, a vlada se izvoli s 46 glasovi v parlamentu, tudi to je demokracija, ne le pravica do izbire, zbiranja in izražanja mnenj. 

Protestirajo proti ukrepom PCT. Ok, če se nočeš cepiti, je res nadležno, da bi se moral kar naprej testirati, ampak ni mi čisto jasno, kaj je alternativa. Da zapremo vse gostilne, gledališča, da se otroci šolajo od doma. Ali da vse odpremo, damo maske dol in na intenzivni negi zmanjka prostora? Kdor se cepi ali testira, strošek je približno deset evrov, lahko počne vse, kar želi, meni se zdi to precejšen napredek od lani. Če pa kdo verjame, da virusov ni ali da ne povzročajo bolezni, kot v nekem posnetku trdi tudi pozivalec na proteste Zoran Stevanović, ki danes poziva na protest vseh protestov, je moje skromno mnenje, da je dialog z njim izguba časa.

Razumem in spoštujem, da se nekdo ne želi cepiti. Prav. A prav bi bilo, da predlaga alternativo. Na primer, da bi necepljeni povsod nosili FTTP 2 masko in se ne bi smeli družiti z več kot petimi ljudmi. Ali da bi bilo doma, dokler epidemije ne bo konec. Da bi se PCR testirali na tri dni ali da bi test HAG delali vsak dan, naj se testirajo tudi cepljeni. Vsak tak predlog bi bilo prav preučiti. A ti ljudje, ki se ne bodo cepili, zahtevajo še, da je treba dati maske dol. Zdravniki in medicinske sestre v skafandrih pa naj se raztrgajo, ko bodo oskrbovali na tisoče pacientov s covidom, ki ne bodo mogli dihati. Bolniki z rakom, zamenjavo kolkov in drugi nenujni pacienti, ki lahko dihajo, pa naj kakšen mesec ali tri počakajo.

Cenil bi tudi, če bi nekdo, ki je prepričan, da je vse plandemija in da virusa v resnici ni, ter da je ključ do rešitve njegov imunski sistem, podprt s cinkom, vitaminom D, zavrnil bolnišnično zdravljenje, če bi se okužil z neobstoječim virusom in hudo zbolel, bognedaj umrl. To bi se mi zdelo konsistentno stališče, ki ga lahko spoštujem. Ne pa da zdravnike obtožuješ, da lažejo in namerno škodujejo ljudem, potem pa tečeš k njim, naj ti pomagajo, ko te malo zvije.

Verjamem, da je bil krasen občutek, ko ste pred tedni korakali po Celovški proti obvoznici. Bili ste del nečesa velikega, zdelo se je, da je vse mogoče, zaprli ste cesto, potem še obvoznico, pokazali ste, kako ste skupaj močni. Žena z dojenčkom v avtu je bila med vaših pohodom ujeta na parkirišču v Tivoliju, po vsej Ljubljani je v kolonah stalo še kup ljudi, kot nato še skoraj vsako sredo. A vaše sporočilo in poslanstvo je pač pomembnejše od tisočev, ki stojijo v kolonah in zamujajo na svoje obveznosti. Očitno niste opazili, da sami počnete to, zaradi česar ste na bili ulici in kar očitate vladi. Da vas ne sliši in upošteva.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 67
  • badadubada 22:00 30.oktober 2021.

    Točno je tako kot ste napisali. Protestniki naj se organizirajo predvsem na volitvah in naj tam glasujejo. Vsak glas šteje. Izbrana bo itak leva (ali desna) opcija in tudi če eni boste nezadovoljni, ker ni zmagala vaša opcija, vam to ...prikaži več ne daja pravico da omejujete pretok prometa po Ljubljani. Nimate kaj iskati na Celovški cesti in ustavljati promet in omejevati mojo vožnjo. Vse bi vas debelo denarno kaznoval in celo prenesel dolg na vaše svojce (če sami nimate denarja poplačati kazen).

  • Avatar R_D
    R_D 06:45 28.oktober 2021.

    Zalaznik, bedak si. Iz tvojega komentarja je jasno, da ste petkove opice samo ljubosumne na sredine. Jenul, čordič, ličina so ti simpatični? Dobro so te na FDV.

  • Avatar jate
    jate 06:25 28.oktober 2021.

    janez zalaznik,kaj hočemo? hočemo živeti v miru in naj naravna selekcija naredi svoje in kdor se boji naj se cepi oz.zaščiti kdor se ne boji je njegova stvar če se ne želi cepit...sicer si napisal dober članek,pohvalno...