Slovenija > Komentarji in kolumne
4315 ogledov

Pacient, ti si samo en klinčev paket

Čakalnica Profimedias
Danes ima desetmesečna hčerka cepljenje. Nič posebnega, če ne bi na dopisnici, ki smo jo dobili kot vabilo, žena po naključju opazila, da nismo povabljeni k naši pediatrinji.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Po štirih letih, kar hodimo k njej, je bilo to precejšnje presenečenje, še decembra smo bili pri njej, nič ni omenila, da kam odhaja.

Bogu hvala za internet, tam nekje med obvestili na spletni strani zdravstvenega doma najdeš novico, da njeno ambulanto prevzema druga pediatrinja. Brez pojasnil, zakaj. Našo pediatrinjo so znotraj enote Zdravstvenega doma Ljubljana prestavili na Rakovnik, pediatrinjo z Rakovnika pa na Vič.

Ta pozna nekoga, nekdo nekoga drugega, pa izveš, da je šlo menda za rošado, ki ne odgovarja nikomur, za selitev naj bi zdravnici izvedeli šele sredi decembra. Na dva tisoč staršev z otroki, ki se bodo morali bodisi voziti na drug konec Ljubljane ali zamenjati zdravnika, seveda ni pomislil nihče.

Ne govorim o požrtvovalnih zdravnikih in sestrah, a v očeh vodilnih v javnem zdravstvu smo pacienti očitno le paketi. Nihče nam ni povedal, da bo zdravnica zamenjala lokacijo niti, kakšne so naše pravice. Smo za otroke izbrali zdravnico ali ambulanto. Imamo pravico, da še naprej hodimo k isti zdravnici? Kaj če ima v novi ambulanti že izpolnjeno kvoto?

Zakaj so ju zamenjali, ne povedo

Zakaj so zdravnici zamenjali, ostaja skrivnost. "Sprememba lokacije zdravnika je lahko posledica spremembe organizacije dela ali pa zanjo obstajajo osebni razlogi. Ne glede na vzrok sprememba prav v nobenem primeru ne pomeni kršenja katerihkoli pravic pacientov," mi je po elektronski pošti kot staršu dveh malih pacientov pojasnila Simona Repar Bornšek, predstojnica enote Vič Rudnik.

Pravice do tega, da pacientom po nepotrebnem ne bi zapletali življenja, očitno ni v zakonu. Sem pa, ker sem pisal v tajništvo viškega zdravstvenega doma, vsaj izvedel, da lahko hodimo k zdravnici na novo lokacijo ali pa izberemo pediatra na Viču. Obvestilo na spletni strani namreč suho obvešča, da ambulanto naše zdravnice prevzema druga.

Ja, nihče ni umrl, nihče ne bo imel zaradi tega "zapleta" trajnih posledic, ampak dobiš pa občutek, na katerem mestu so v našem zdravstvenem sistemu interesi pacientov. In ta občutek ni dober. 

Čakalnica | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 3
  • Rozman 13:24 04.januar 2018.

    Ti pa si budala. A ima trgovka paciente, ki so jo izbrali za svojo trgovko, pa ne morejo k drugi trgovki, ker je v trgovini tak sistem kot v zdravstvu, ko imas izbranega zdravnika? Budale slovenske ... nimate niti 95 ...prikaži več pik in to jasno kazete v komentarjih al pa na forumih...

  • Lavdan 08:51 04.januar 2018.

    Janez ne jamraj, kaj pa če bi pediatrinjo avto povozil. Žurnal uporabljate za to , da objavljate neke brezvezne privatne probleme.

  • alen04 08:32 04.januar 2018.

    Zakaj bi mogel delodajalec zamenjavo/prerazporeditev dveh zaposlenih deliti z nekom, ki nima nič z njim ni ravno logično. Po kopitu takega razmišljanja, bi v vsakem takem primeru morali obešati obvestila zakaj so v trgovini eno prodajalko zamenjali z drugo in.....Halo!!!!!