Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Pahorjev spopad z revanšizmom

Borut Hočevar Žurnal24 main
Vlado Boruta Pahorja bomo presojali po kadrovskih zamenjavah.

Borut Pahor je v zadnjih mesecih večkrat napovedal, da kadrovskega cunamija ne bo, če bo on mandatar. Verjamemo, da je mislil iskreno. A vprašanje je, ali bo zmogel obljubo izpolniti. Vrsta kadrovskih zamenjav v zadnjih štirih letih je namreč marsikoga razburila. Tudi politično neopredeljene. Pahor se bo zato zagotovo soočil z besnimi podporniki, ki bodo želeli zamenjati v zadnjih letih nastavljene kadre. Se bo pregovorno neodločni Pahor lahko uprl revanšističnim zahtevam? Malokdo bi stavil na to. A pustimo se presenetiti.

Kam z BB?
Ravnanje z varuhom konkurence bo ena od ključnih kadrovskih odločitev. Ker je Janija Sorška že podprl Mitja Gaspari, zamenjave ne pričakujemo. Kar bi bilo zelo prav. Zelo pomenljivo bo tudi ravnanje s tožilko Barbaro Brezigar. Kolega Samo Trtnik napoveduje, da je ne bodo zamenjali, ampak bo čez čas odstopila sama in ob tem zatrjevala, da so tožilci podvrženi pritiskom. Nekatere druge odločitve bodo lažje. Marjanu Kramarju najbrž ne bodo dodelili še enega mandata na čelu Nove Ljubljanske banke, Andreju Lovšinu pa se končuje čas vodenja koprske Intereurope.

Pahor mora nekatere direktorje javnih ustanov in poldržavnih podjetij zamenjati. To je jasno. Ne sme pa ponoviti Janševe napake, ko so zamenjave segle preveč globoko. Prvič zato, ker pretirane menjave slabijo učinkovitost državnih ustanov. In drugič zato, ker volivci takšnih zamenjav ne nagrajujejo. Janša je to izkusil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.