Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Pandorina skrinjica novega davka

Obdavčili bi vse, čeprav so nekatere vile v bazah ocenjene kot lope in nekatere hiše kot vile.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ker je državni prašiček prazen, so se na ministrstvu za finance odločili končno uvesti davek na nepremičnine, ki so se mu dolgo upirale vse vlade. V zrak so že skočili na gospodarski zbornici, kjer kategorično nasprotujejo vsaki novi obdavčitvi, in v kmetijski zbornici, kjer bi radi, da se celo stanovanjske hiše kmetov izključijo iz novega davka. Davku, zaradi katerega je bil ne nazadnje opravljen drag popis nepremičnin, bodo verjetno nasprotovala še kakšna združenja ali vsaj upokojenci. Proti bodo verjetno tudi občine, čeprav bi dobile možnost, da svojim občanom dodatno zaračunajo (ali odpišejo) do polovice predlaganega davka. Tudi same bodo namreč morale za svoje nepremičnine evre nakazovati državi.

Pandorina skrinjica. Vprašanje je, ali so se na ministrstvu ob pripravi predloga zavedali, kaj je v Pandorini skrinjici. Že odkar je bil popis nepremičnin pripravljen, se v njem kažejo luknje. Podatkov niso osveževale ne občine ne lastniki in vprašanje je, koliko odstotkov jih je napačnih. Problemi so tudi v bazah, iz katerih so bili podatki zajeti, torej v zemljiški knjigi in katastru, saj se številne zagate vlečejo še iz časov prejšnje države, predvsem kar se tiče lastništva in namembnosti zemljišč. Najbolj nesporen je zato le del davka, ki bi ga plačevali za stanovanjske (in druge) objekte. Zanje menda le polovica Slovencev plačuje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, zato bi bil novi davek tu pravičnejši. Vseeno pa bo moralo ministrstvo povedati, kako bo obdavčilo lope, ki so v resnici vile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.