Slovenija
68 ogledov

Paragrafi in reševanje življenj

slovenija 06.02.13, Simon Vrhunec, odprtje delovanja helioporta UKC Ljubljana, h Anže Petkovšek
Komisija. Tuji srčni kirurg je delal brez licence, nezakonito so izplačali 1,25 milijona evrov. Uspešnost. Naš program za otroško srčno kirurgijo primerljiv z najboljšimi na svetu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri izvajanju pediatričnega kardiokirurškega programa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana odkrila znake korupcije.

Glavni očitek je, da sta nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in sedanji direktor Simon Vrhunec izraelskemu kirurgu Davidu Mishalyju nezakonito prek avtorskih pogodb omogočila plačilo 1,25 milijona evrov. Mishaly je v obdobju od oktobra 2007 do decembra 2011 opravil 150 operativnih dni in 358 operacij. Mishaly je bil namreč brez ustrezne licence in dovoljenja za delo v Sloveniji. "To so pravne ugotovitve. Do strokovnih vprašanj se komisija ni opredeljevala," je pojasnil predsednika KPK Rok Praprotnik.

"Cilj ni dosežen"

Drugi večji očitek je, da tudi po šestih letih ni dosežen glavni cilj pediatričnega kardiokirurškega programa. "V UKC so že leta 2007 obljubljali vzpostavitev lastnih kadrov v dveh letih, a po šestih letih še vedno nimamo svojih usposobljenih pediatričnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak," je opozoril Praprotnik. Spomnil je, da je večino operativnih posegov med letoma 2007 in 2011 praviloma opravil Mishaly, učeča se kirurga Robert Blumauer in Janez Vodiškar pa le izjemoma.

Program je uspešen

Izvajanje pediatričnega kardiokirurškega programa je uspešno, očitke zavračajo v UKC. Slovenski kirurg Blumauer samostojno opravi že od 60 do 70 odstotkov operacij, opozorili so tudi na visoko kakovost programa. "Če se primerjamo z drugimi centri, nismo primerljivi s povprečnimi, temveč z najboljšimi. Naši rezultati so nadpovprečni, tudi pri izvedbi operacij, ki sem jih sam opravil," je dejal Blumauer. Umrljivost pri teh operacijah je manj kot dvoodstotna. Za otroškega srčnega kirurga se po Blumauerjevih besedah že usposablja še en mlad zdravnik, Mishaly pa v Sloveniji še vedno pomaga pri programu, "saj bi bilo med izvajanjem programa nesmiselno zamenjati dobrega trenerja".

"Vrhunec naj odstopi"

"Nobena od trditev v poročilu, kar se mene tiče, ne drži, okoristil se nisem niti za evro," se je odzval Vrhunec. Poudaril je, da je ves čas deloval v korist pacientov in UKC. "Ob nastopu mojega mandata v UKC je bilo sodelovanje z Mishalyjem že v teku. Takoj ko sem izvedel, da so glede tega sodelovanja pomisleki, sem ukrepal: prepolovil se ceno tega dela, naročil interno revizijo, v tem času prekinil sodelovanje s tujim zdravnikom in ga obnovil, ko so bili izpolnjeni zakoniti pogoji," je dodal.

"Ugotovitve komisije so resne, veliko izhodov ali dvomov pri odločitvah ne puščajo," je bil kritičen minister za zdravje Tomaž Gantar. Od Vrhunca pričakuje odstop, v nasprotnem primeru namerava svetu zavoda predlagati, naj ga razreši. Vrhunec, ki mu mandat poteče avgusta, ne namerava odstotpiti.

Preberite še komentar: Življenja je reševal nezakonito.

Komentarjev 1
  • joc2013 23:21 29.maj 2013.

    Če bi zdravnik rešil samo eno človeško življenje za katerega preavimo, da je neprecenljivo, ni to velik strošek, če gre za vrhunskega strokovnjaka, katerega nimamo na razpolago. Problem je v tistih drugih miljonih, ki odtečejo pri nabavah. Sedaj bi rad ...prikaži več Gantar pokazal, kdo je gazda, najbolj nesposoben menedžer na planetu, pod njim je bolnica Izola bankrotirala.