Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Pet neznank volitev 2011

S čim se utegne ubadati Janšev trojček, s čim pa levi dvojček?

Goran Novković (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Janez Janša bo gotovo relativni zmagovalec letošnjih volitev. Ostaja pa še nekaj neznank.

1. Pomladni trojček. Po volitvah utegne zamenjati levi trojček. Po zadnjih javnomnenjskih anketah, vključno z našo, o kateri lahko več preberete na desni, je vprašanje, ali bo Janševa SDS lahko oblikovala vlado samo z SLS in NSi.

Voditelji pomladnega trojčka so v torek že skupaj dvigovali roke na zboru za republiko.

2. Moč malih strank. Janševa SDS se bo morda morala odločiti, ali bo vodila homogeno, a šibko pomladno vlado ali pa manj homogeno in močnejšo vlado z listo Gregorja Viranta ali Desusom.

V obeh primerih se lahko ponovijo težave iz mandata 2004–2008. Desus se je boril za pokojnine, liberalci na čelu z J. P. Damijanom pa so hitro zapuščali vlado.

3. Levi dvojček. Šef levice ne bo eden, šefa bosta najbrž dva. Zoran Janković in Borut Pahor. SD se približujejo Pozitivni Sloveniji.

Skupaj imajo približno toliko podpore kot Janševa SDS. Vprašanje pa je, kako se bosta Janković in Pahor razumela.

4. Vreme. Desnica je letos pod okriljem kampanje SDS izjemno organizirana. Nekateri podporniki levice so obupali že na začetku tedna. Desnica bo šla na volitve.

Levičarji pa bodo, če se pošalimo, uživali na soncu ali pa ostali doma, če bo dež. Janševa prednost je prevelika, da bi jih lahko mobiliziralo deset kučanov. Oblačno, toplo vreme igra za levico.

Reforme.

5. Pokojnine. Katera bo prva reforma nove vlade? Jutri bomo objavili rezultate javnomnenjske ankete o tem, ali bi volivke in volivci zdaj podprli pokojninsko reformo ali ne.

Pustite se presenetiti.

Komentarjev 1
  • letalo13 01:40 01.december 2011.

    http://www.rtvslo.si/slovenija/dema-plus-za-mol-izvajal-dela-v-magistratu-in-na-ljubljanskem-gradu/271753 to je levi dvojček že 20 let !