Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Petnajst dni za politični monopoli

SD ima v rokah boljše karte kot DL, a to še ne pomeni, da Bratuškovi ne bo treba računati.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Če bo mandatarka dobila zaupanje poslancev, bo imela 15 dni za koalicijska usklajevanja. Njenemu nekdanjemu šefu, ki je teatralno šel na volitve in jih na presenečenje vseh dobil, je to spodletelo pri igranju parlamentarnega monopolija. Vlekel je napačne poteze in slabo sešteval, Bled in Bohinj pa sta padla v roke njegovemu nasprotniku.

Manevriranje. Zdaj je dobila Bratuškova priložnost za novo partijo. Ali ji bo uspelo zbrati zadosten nabor kart za zmago, bo odvisno predvsem od manevriranja med interesi različnih strank. SLS jo bo danes podprla, ker želijo na predčasne volitve, zato po današnjem dnevu nanje ne bo mogla več računati. Na svoji strani ima Desus, ki se je spet pokazal kot stranka za vse sisteme, da se le uresničujejo njihove zahteve v zvezi s pokojninami. Hkrati v vrtincu notranjih bojev – v petek imajo volilni kongres – niso želeli tvegati predvolilne kampanje. V najzanimivejšem položaju v parlamentarnem monopoliju so se znašli SD in DL. Od njih je odvisen izid igre za Bratuškovo. V boljšem položaju na igralni deski so SD. Stranko je iz dna z zmago na predsedniških volitvah potegnil iz igre že izločeni Borut Pahor. Zdaj zaseda vrh javnomnenjskih lestvic, hkrati z njim pa so se tam znašli tudi SD. Predčasnih volitev se ne bojijo. Čeprav trdijo drugače, pa je izid zanje bistveno bolj negotov. Javno mnenje jim ni naklonjeno, še bolj bi ga verjetno strmoglavil drugi nož v hrbet pri pogajanjih na levici. Njihove karte so slabe, vendar prideta Bled in Bohinj na vrsto šele na koncu monopolija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.