Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Plačate z gotovino ali s kartico?

Je kdo policista vprašal, ali se strinja, da bi kazni od tujcev za državo izterjal s POS-terminalom?

Anja Zupanc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Veljam za človeka, ki v denarnici praktično nikoli nima drugega kot plačilne kartice. In tisti, ki me dobro poznajo, so začudeni, če kdaj plačujem z gotovino. Priznam, da se vedno – naivno – zanašam, da bo leta 2013 vsakdo, ki želi nekaj prodati ali zaslužiti, opremljen s tehnologijo za sprejem plačila s karticami.

Pričakovanja


Večinoma je postalo povsod po svetu in zagotovo povsod v Evropi negotovinsko plačevanje blaga in storitev samoumevno. Pri nas so ga državne ustanove v svoje poslovanje vpeljale zato, da bi šle v korak s časom. Zato se strinjam, da se mora temu prilagoditi tudi policija. Če mi v nekem zdravstvenem domu sredi Nemčije ponudijo, da lahko dodatni zdravniški pregled zaradi poškodbe med počitnicami plačam s kreditno kartico, je razumljivo, da tudi Nemec pričakuje, da bo kazen zaradi prehitre vožnje po Sloveniji lahko plačal negotovinsko. Vseeno si ne predstavljam, da bo samo zato moral policist s sabo na teren tovoriti polno škatlo naprav, rezervnih kablov in še česa za “kasiranje” negotovinskih plačil. Bo potem en policist v patrulji lovil z radarjem, drugi pa držal blagajno? Kot nekoč, ko je eden pobiral denar, drugi pa držal denarnico? Oprostite, toliko dostojanstva pa jim lahko damo, da jim pustimo, da na terenu strokovno opravijo svoje delo in se ukvarjajo le z odmero kazni, ki si jo nekdo zasluži za divjanje po cesti. Kazni pa naj potem terjajo tisti, ki se v pisarnah policijskih postaj že tako ali tako ukvarjajo s temi opravili.

Komentarjev 3
  • wingspan15 08:52 03.december 2013.

    V Italiji sem s kartico plačala kazen že pred 12 leti!

  • MZupan 13:58 16.oktober 2013.

    Se opravičujem gospodični/gospe, ki je to napisala. AMPAK... A se gospodična zavedate, da je to omogčeno npr. že od LANI na Hrvaškem in to točno pri hrvaški policiji, da ne govorim o zahodni Evropi?!?!?!?!?!?! Saj niste resno mislil, ko ste ...prikaži več pisali ta članek ane?

  • Scott 01:20 16.oktober 2013.

    Najmanj 15 let za Avstrijo.