Slovenija > Komentarji in kolumne
30 ogledov

Plemenitenje s preprodajo

Katarina Pernat Urban Lavrenčič
Hiter zaslužek. Slišati je mamljivo, vendar je za takšne nepremičninske podvige treba imeti veliko znanja in časa.

Kriza je za nekatere tudi dobra priložnost za zaslužek. Če imate na primer viška nekaj deset tisoč evrov, ga je pametno vložiti v nakup nepremičnin, ki se ponujajo na dražbah. Vendar je za takšne posle treba imeti svoj denar, čas, nepremičninsko znanje in tudi nekaj sreče. Ker je mogoče na dražbah, ki jih razpiše sodišče, dobiti nepremičnine tudi za polovico tržne cene, lahko v manj kot enem mesecu svoj vložek oplemenitite za vsaj 15 odstotkov.

S stanovanjem, kupljenim na dražbi za 40 tisoč evrov, ki se je pred tem na nepremičninskih portalih prodajalo za 70 tisoč evrov, bi na primer v 30 dneh zaslužili vsaj šest tisočakov. Ko se odšteje še davek, ki ga je treba plačati, vam za en mesec spremljanja portalov, poizvedovanja o nepremičnini in udeležb na dražbah, ostane lep zaslužek. Za primerjavo: če bi teh 40 tisoč evrov za eno leto vezali na banki, bi konec leta zaslužili le okoli 1.200 evrov.

Realno. Res pa je, da je nepremičninski trg danes v zelo slabi kondiciji. Nepremičninski posredniki v Mariboru in okolici pojasnjujejo, da mrtvilo traja že nekaj mesecev. Ljudje prodajajo svoje stanovanja in hiše tudi več kot eno leto, saj cen ne želijo spustiti. Bojazen, da nepremičnine, kupljene na dražbi, ne bi mogli prodati, sicer ostaja, vendar je po prepričanju strokovnjakov s tega področja minimalna.

Komentarjev 1
  • plemenitenje 10:52 10.september 2012.

    Spoštovana gospa komentatorka, razumem, da ljudje, ki so prezadolženi, morajo nekako vrniti dolg. Razumem, da živimo (tudi) od kapitala in je nujno, da razumemo njegovo realno moč. Težko pa sprejemam, da živimo v družbi, ki brez milosti in brez alternativne ...prikaži več - vsaj minimalne preživetvene alternative, družine brezposelnih staršev, verjetno brez svoje krivde in verjetno z otroki, meče na cesto. Ne sprejemam sistema dražb, o katerem vsa Slovenija na glas šepeta, da ga obvladuje dražbena mafija - in to se dogaja na hodnikih sodišč! Ni pa nobenega upanja, če novinarji in mediji tako mrhovinarstvo imenujete plemenitenje. Kaj je v mrhovinarstvu plemenitega, mi vi povejte! S svojimi poenostavljenimi, da ne rečem zbanaliziranimi stališči neposredno vplivate na družbene vrednote, ki so v Sloveniji že globoko v dreku. Tak komenter ni ravno novinarski presežek. Pri vaši mladosti bi človek pričakoval kaj več.