Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Plus za odstop, minus za tarnanje

Moteče je, da minister v odstopni izjavi s prstom kaže na vse okoli sebe.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Če osmim različnim ministrom v 11 slovenskih vladah ni uspelo sprejeti korenite reforme zdravstvenega sistema, najbrž res ni na mestu, da modrujem o tem, kaj bi moral storiti sedanji. Težava sploh ni v vsebini reforme – ne glede na to, kako domišljena je lahko, vsakokratnega ministra ustavijo strahovito močne interesne skupine, ministru prikimavajo kolegi iz zdravstvenih krogov. Lahko pa se obregnem ob njegovo odstopno izjavo.

 Krivci. Moteče je, da minister v odstopni izjavi s prstom kaže na vse okoli sebe, hkrati pa v svojih izjavah prikimava na vse strani: enkrat koncesionarjem, drugič zavarovalnici, tretjič sindikatom. "Zdravniki so del nestimulativnega plačnega sistema, a mi koalicija ne dovoli, da bi jih izvzeli. Ohranil bi rad koncesije, a mi SD tega ne pusti. Kljub krizi v zdravstvu ne smemo rezati, a vlada vseeno reže. Na zdravnikih nočem varčevati, a me Virant ne posluša. Hotel sem razbiti gradbene lobije, a sem jih dobil po hrbtu." Tako nekako bi lahko prebesedili Gantarjev zapis. So bile ovire, na katere so naleteli njegovi predhodniki, kaj drugačne? Kaj ni na dveh straneh v resnici priznal zgolj, da mu niti na enem področju ni uspelo izpolniti ciljev? Je bil v svojih prizadevanjih res nemočen v vrtincu neusmiljenih lobijev ali preprosto ni bil dovolj močan? To se namreč pričakuje od ministra. Še vsakega ministra so pričakali podobni izzivi in podobni nasprotniki. Morda pa lahko pohvalimo vsaj dejstvo, da je odstopil. Marsikateri pred njim so bili enako (ne)uspešni, a so tiho počakali konec mandata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.