Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Po 12 mesecih boja – počitnice

Aleksandar Lukić (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Če čez praznike odpotujemo, se lažje vrnemo v službo. Če jo imamo.

Slovenci radi potujemo. Zelo radi. In praznovanju novega leta v režiji turističnih agencij doma ali v tujini se nočemo odpovedati, ne glede na trenutne gospodarske razmere. Slovenska novoletna popotovanja so tradicionalna, pravijo pri turističnih agencijah, ki nas prepričujejo, da se število popotnikov letos glede na lani ni nič zmanjšalo. Postreženi podatek nekoliko preseneča, saj se je registrirana brezposelnost od decembra lani z dobrih 66 tisoč strmo dvignila na 95.446 ljudi (v novembru letos). A kljub temu strahu pred izgubo službe očitno ni, čeprav je tudi v naslednjem letu napovedana rahla rast brezposelnosti. Po enem, menda bolj optimističnem scenariju naj bi bilo v Sloveniji že marca 2010 brez dela okoli 101 tisoč ljudi. Mogoče pa smo se prepričali, da si preprosto zaslužimo počitnice. Konec koncev se že več kot 12 mesecev bojujemo s krizo. Eni manj, drugi bolj uspešno.

Beg izpod Alp. Nizke temperature so marsikomu nagnale mraz v kosti, zato se vse bolj odločamo za silvestrovanja toplejših krajih (morda je to povezano tudi s staranjem prebivalstva). Letos je precej popularno Rdeče morje, za katerega je treba za nekaj dni odšteti več kot 600 evrov. To je nekaj sto evrov manj, kot znaša slaba povprečna neto slovenska plača ali za okoli tri socialne pomoči, ki jih prejme samska brezposelna oseba. Pa kaj potem? Če želimo čim prej iz krize in pripomoči k nižji brezposelnosti, je treba bolj zapravljati. In pri dopustih Slovenci ne varčujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.