Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Portgate in Aerogate* na en mah

Goran Novković (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ali je Slovenija na robu velikih političnih sprememb?

Niti Hollywood ne more več zasenčiti akcij slovenskih kriminalistov. Le dan po podelitvi so naši organi pregona zasenčili celo oskarje. Slovenija je dobila dve aferi na en mah: Portgate in Aerogate. Ko so preiskovali sum korupcije, v katero naj bi bila vpletena Luka Koper, naj bi mimogrede ujeli še poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega in ministra Milana Pogačnika v povezavi z letalskim muzejem.

Se lahko zamaje tudi Pahorjeva vlada? Poznavalci pravijo, da ne, ker bo prav akcija kriminalistov dokaz, da v Sloveniji ministri in poslanci niso več nedotakljivi. Toda če so kriminalisti res tako na suhem ujeli ministra Pogačnika, potem ga bo moral Pahor izjemno hitro zamenjati. Danes ali jutri. Ni cincanja ali izgovorov. Tako bi ostal že brez tretjega ministra, da ne omenjamo drugih afer. Pravzaprav je zanj velik uspeh že to, da je vse to preživel. Ni mu lahko. Odgovor je zato preprost: vlada se bo zamajala le, če se bo zamajal Pahor sam.

Drugo vprašanje je, kakšna bo usoda SNS, to je Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Gotovo bo žrtvoval svojega Prijatelja. Potem pa je vse odvisno od uspeha preiskave. Če mu kaj dokažejo, bo to konec njegove moči in SNS, če pa mu ne dokažejo ničesar, bo Zmago zmagal. Vstop v eno od prihodnjih vlad bi mu bil usojen. Žrtev je že začel igrati. Namiguje na zaroto Kresalove. Se nam obetajo celo nacionalisti v vladi ali vendarle ne?

*Portgate in Aerogate – izpeljanki iz Watergata, največjega ameriškega političnega škandala: Portgate po Luki Koper, Aerogate po letalskem muzeju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.