Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Potovanja za vse ali nikogar

Da so pod krinko strokovnih ekskurzij skriti turistični ogledi, je pač javna skrivnost.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
V času, ko vlada napoveduje ostre reze pri plačah javnih uslužbencev in ko ob hkratnem višanju normativov številnim zaposlenim v šolskem sistemu grozi izguba službe, je sofinanciranje strokovnih ekskurzij bolj kot vprašanje financ vprašanje načelnosti. Očitno so to ugotovili tudi v skupnosti vrtcev in sofinanciranje ukinili. Ravnateljem, ki jim vrtec oziroma skupnost omogoči potovanje v tujino na račun javnega denarja, bo pač vsaj malo neprijetno, če bodo morali hkrati svojim zaposlenim deliti odpovedi. Je pa zanimivo, da so v skupnosti šele zdaj ugotovili, da živimo v času gospodarske krize. Izgovarjanje na dediščino je tu neprepričljivo. Zgolj upamo lahko, da dejstvo, da se predsednici izteka mandat in da prihajajo nove volitve, ni bilo povod za spremembo v razmišljanju. Simbolno potezo bi namreč lahko potegnili že prej.


Izleti za vse. Na tej točki pa se odpira pomembnejše vprašanje. Vsi, ki se udeležujejo takšnih ali drugačnih strokovnih ekskurzij znotraj javne uprave, dobro vedo, da ime skoraj vedno služi kot krinka za turistične izlete. Udeleženci strokovnih ekskurzij večino časa praviloma preživijo ob ogledu znamenitosti, ne pa ob dodatnem izobraževanju. To načeloma ne bi bilo problematično, če bi bile ekskurzije cenovno dostopne vsem delavcem, ne pa financirane le tistim na vodilnih položajih. Prvi si marsikatere izmed poti ne bodo mogli nikoli privoščiti z obstoječimi plačami, kaj šele s tistimi po napovedanih rezih. Vodilni kader pa si potovanja tako ali tako že zdaj lahko plača sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.