Slovenija > Komentarji in kolumne
75 ogledov

Prava nočna mora nas še čaka

Matic Cvelbar (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Zaradi neodgovorne politike pri državnih gospodarskih projektih smo tu, kjer smo.

Zgrožen sem nad tem, kako so se sklepali in se še vedno sklepajo posli za projekt Teš 6. Znano je, da se je večina dokumentacije podpisovala v času, ko je Teš vodil odstavljeni Uroš Rotnik. Lahko bi rekli, da dokument, ki ga omenjamo v članku, govori o Rotnikovi zapuščini. S tem se kot prvi strinjajo v Holdingu Slovenske elektrarne, a Rotnik vse obtožbe kategorično zavrača.

Glavno pogodbo z Alstomom, težko 798,8 milijona evrov, so podpisali 27. junija 2008. Takrat pa je mesto predsednika vlade še zasedal šef SDS Janez Janša. Glede na to, da se o političnih ozadjih v Tešu 6 intenzivno špekulira vse od lanskega poletja, se sprašujem, zakaj država že takrat ni stopila na Rotnikov žulj? To pa ne pomeni, da zdajšnja vlada ni nič manj odgovorna za katastrofalen projekt. To pomeni, da so bili obe vladi, investitor in njegov lastnik do tega projekta neodgovorni.

Odgovornost. Kakorkoli že, Teš 6 je v polnem zagonu, čeprav je investitor brez denarja, roki pa se zamikajo. Sklepajo se nove pogodbe z zunanjimi izvajalci, med drugim tudi zaradi uvedbe novih “supernadzorov”, kot jih opredeljuje avgustovski Novelirani investicijski program. Po vsej verjetnosti bo Teš 6 nekoč zgrajen, a vprašanje, za kakšno ceno. Poznavalci pa pravijo, da se njegova končna cena še ni razkrila. Razvpita afera Patria se je začela zaradi posla, vrednega 278 milijonov evrov, kar je več kot štirikrat manj, kot je trenutno vreden Teš 6. Bilo bi dobro, če bi tudi zaradi zadnjega videli koga na sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.