Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Praznik slovenske državne srebrnine

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ker bomo za banke vsi dali plačo in pol, si zaslužimo, da je 12. december dela prost dan.

12. december bi lahko razglasili za državni praznik slovenske državne srebrnine. Ali pa za dan zmage proti grožnji okupacije s trojko. Alenka Bratušek se je z zmagoslavnim tonom pohvalila, da so nam dokazali, da znajo. Znajo kaj? V hipu zapraviti tri milijarde davkoplačevalskih evrov? Čestitam. Teh treh milijard nismo privarčevali, ampak smo si jih izposodili in bomo zanje plačevali visoke obresti. Če bi jih želeli vrniti v prihodnjem letu, bi morali vsi zaposleni januarsko in pol februarske plače nakazati državi. To pa je samo del računa za banke. Najbrž sem še premlad ali pa predaleč od korita, da bi razumel prispevek državnih bank k razvoju države, finančni stabilnosti in občemu dobremu, ampak od začetka krize smo NLB dokapitalizirali z 2,1 milijarde, država pa je od leta 1998 iz NLB dobila le 83 milijonov evrov dividend. S takim tempom bi se dokapitalizacijska naložba povrnila v 382 letih!

Preventiva. V resnici je bil danes dan prepoznega soočenja z žalostno resnico. A to soočenje še ni dokončno. Zakaj smo se toliko časa delali, da problema ni, in koliko višji je račun zaradi tega? Zakaj je v tujih bankah luknja bistveno manjša? Ključno vprašanje pa je, kaj bomo naredili, da se bančna luknja ne ponovi. Od devetih alinej predlogov me prepriča le ena: prodaja bank. Do takrat pa bi lahko vsi, ki jih vodijo, v korist banke zastavili vse svoje premoženje. Iz tega bi se banka poplačala, če bi propadlo več posojil, ki so jih oni odobrili, kot pri konkurenci.

Komentar se nanaša na članek Za banke iz vsakega žepa po 2.381 evrov.

Komentarjev 3
  • privat 08:31 16.december 2013.

    mi nujno potrebujemo TAKOJ trojko...če hočemo da bomo vsaj leto preživeti normalno v našem življenju.

  • privat 10:32 13.december 2013.

    ne Sloveniji ni rešitve...kriminal je preveč globok !

  • astibo8020 00:24 13.december 2013.

    Dokler bo sprega bankirjev in politikov z istimi ljudmi, ne bo nič drugače. Preveč so vsi vpeti v sistemsko korupcijo in eden o drugem preveč vedo. Ker je pa v naših genih hlapčevstvo in mazohizem, bomo volili še vedno ene in iste lopove.