Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Predsednik, podelite ta mandat

Danilo Türk, zavarujte demokratične procedure in ustavite koalicijske procesije.

Goran Novković (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je politične akterje pozval, naj čim prej oblikujejo vlado. Neuradno je bilo tudi že slišati, da bo kmalu res podelil mandat, predvidoma do jutri. A to ni dovolj. Dost' 'mamo političnega igračkanja. In predsednik republike je prvi, ki lahko ustavi te igrice. S takojšnjim imenovanjem mandatarja. Pa naj se končno pokaže in izkaže, kdo bo vodil Slovenijo.

V zadnjih dneh smo pogosto slišali, da je v demokraciji normalno, da procedure trajajo. To je res njena varovalka. A če procedure trajajo predolgo, postanejo procesije. V Sloveniji pa ta hip ne cvetijo rožice, da bi si lahko privoščili procesije.

Končajmo blokade. Zakaj je pomembno, da predsednik države preseka ta vozel? Odgovor je preprost. Res je, manjšim koalicijskim partnerjem je treba omogočiti, da dobro zavarujejo interese svojih volivcev in svojega programa. To je tudi v prid demokraciji. Toda demokracija mora biti regulirana. Predsednik naj zato končno imenuje mandatarja, pa bomo videli, ali se bo Jankoviću uspelo izpogajati za dober program in dober tim. Tako bo jasno, s kom naj se vsi možni koalicijski partnerji najprej pogajajo. Ker bo ura začela odštevati. Ne pa da se pogajajo z Jankovićem, Janšo in sami med seboj hkrati, ne da bi jih čas kakorkoli priganjal. Samo malo manjka, pa se bodo pogajali še s svojo senco. Če Jankoviću ne bo uspelo, naj priložnost dobi Janša. In pika.

Komentarjev 2
  • Kepler22-b 07:59 05.januar 2012.

    Vkljucno s predsednikom imamo opravka s samimi (pardon izrazu) pickicami. Da, v sportnem zargonu, luzerji, ki igrajo, kot pickice. Ko imas take igralce je potreben drasticen poseg, ki ga lahko izvedemo le pravi davkoplacevalci.

  • Žurnalček 00:03 05.januar 2012.

    Končno en pameten naslov .