Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Preplačila odvisna od vas samih

Najceneje je imeti zobozdravnika v javni mreži, pred samoplačniškimi posegi pa primerjati cene.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekatere nadstandardne in samoplačniške storitve so pri zobozdravnikih v javni mreži res dražje kot pri zasebnikih. Kljub temu so prvi za zavarovane osebe cenejši. Pri zobozdravniku v javni mreži zavarovanci namreč ne plačajo standardnih storitev, kot sta denimo navaden pregled ali amalgamska zalivka. Za amalgamsko zalivko boste pri zasebniku plačali od 15 do 100 evrov, za pregled do 60 evrov, še več pa za prevleko ali protezo. Kljub temu je četrtina odraslih Slovencev brez svojega zobozdravnika v javni mreži. Čeprav ponekod zobozdravniki paciente ves čas odklanjajo, boste z vztrajnostjo našli zobozdravnika, ki vam kot zavarovani osebi pripada. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) štirikrat na leto objavljajo zasedenost posameznih zobozdravnikov, kjer lahko preverite, ali vas sploh smejo zavrniti. Poleg tega vas bo danes po ocenah ZZZS zavrnilo manj zobozdravnikov kot pred tremi leti, saj se jih zdaj plačuje tudi glede na število opredeljenih ljudi. Danes imata tudi zato svojega zdravnika 70.602 človeka več kot pred tremi leti.

Preplačilo. Da zobozdravstvene storitve preplačamo celo sedemkrat, smo krivi tudi sami. Kljub velikim razlikam v doplačilih je sodeč po raziskavi Zveze potrošnikov Slovenije le 11,57 odstotka zavarovancev pred posegom primerjalo cene pri drugih zobozdravnikih. Koliko boste plačevali, je torej odvisno predvsem od vas. Za začetek poiščite zobozdravnika v javni mreži, preden pristanete na nadstandardne ali samoplačniške storitve, pa preverite cene še drugje, tudi pri zasebnikih.

Komentarjev 3
  • Erika Brecelj 15:33 07.april 2013.

    Zanimivo je tudi to, da zobozdravnik opravi storitev za katero v celoti zaračuna, kljub temu pa od pacienta potrebuje zdravstveno kartico. Čemu le? Da potem v sistemu ZZZS prikažejo, da so storitev pacienta krili iz police zavarovanja. Potrebno bi preveriti ...prikaži več vse zobozdravnike, ki imajo številne luksuzne avtomobile, stanovanja, vikende na morju itd. Skrajno čudno je, da ostali zaslužimo slabše kot pred leti, zobozdravniki pa vedno več.

  • titty 12:10 05.april 2013.

    Čez teden dela na fakulteti za zobne bolezni kot asistent, čez vikend je zobar-zasebnik-na črno!!! In kot navadno - oni lahko! Oni so zdravniki, njim je vse dovoljeno!

  • Fertel 00:31 05.april 2013.

    Najbolj zanimivo je, da ti tvoj (kaven) zobar pove, da popoldan pa lahko prideš k njemu na privat. Na bruhanje mi gre ob takem lopovskem sistemu. Še ni dva tedna kar sem to doživel.