Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Referendum pobral toliko kot Sanader

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Referendum nas stane okoli štiri milijone. Toliko naj bi v svoj žep pospravil Ivo Sanader.

Primerjajmo dogajanje zadnjih dni na Hrvaškem in v Sloveniji. Aretacija Sanaderja je znamenje, da se hrvaški represivni organi ne bodo ustavili pri nikomer. Zdaj mora trepetati vsak nepridiprav v “lijepi naši”. Državljani Hrvaške so dobili priložnost za velik premik na bolje.

In pri nas? Referendum je utrdil dosedanji način razmišljanja in ravnanja slovenskih strank. Stal nas bo okoli štiri milijone evrov, kar je približno toliko, kot naj bi si prisvojil Sanader, pa se ne bo nikomur skrivil las na glavi. Že danes bomo nanj in na zakon o RTV preprosto pozabili. Včerajšnji referendum potrjuje, da so korenite spremembe svetlobna leta daleč od Slovenije.

Odstop Širce. A katastrofalni poraz koalicije ni zanemarljiv. Med drugim pove, da naveza Golobič-Pahor ni sposobna spraviti na volišča niti sto tisoč volilcev. Realen politik takšnega izida ne bi vzel zelo zlahka in se ne bi tolažil s sklicevanjem na bedno volilno udeležbo.

Glavna poraženca sta seveda Zares in njegova Majda Širca. Kulturna ministrica sobojevnikom po dveh letih ne more pokazati ničesar. Še zlasti ne pri RTV. Še več, včerajšnji poraz je zlasti boleč zato, ker je – če poosebimo – zaresovce premagal Branko Grims, ki je za levo volilno telo eden od najbolj nesimpatičnih Janševih bojevnikov.

V SDS so zato ravnali nespretno, ko so sinoči pozvali Širco k odstopu. Bilo bi modreje, če bi pustili Zaresovce, da sami pridejo do takšnega sklepa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.